2019 top100+200

2019.11.13. 20:12

Veszprém megye gazdasága: Dinamikus pályán a járműipar és az idegenforgalom

Dinamikus bővülés, fejlődés jellemzi Veszprém megye gazdaságát, hangzott el egyebek mellett a „2019 top100+200” című kiadvány bemutatóján, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál (VMKIK) szerdán, ahol Takács Szabolcs, kormánymegbízott, és Markovszky György kamarai elnök kétoldalú együttműködési megállapodását írt alá.

Kovács Erika

20191113 Veszprém, top 100. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A VMKIK, a Nemzeti Adó-, és Vámhivatal (Nav) Veszprém Megyei Igazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Napló együttműködésével készült kiadvány magyar és angol nyelven mutatja be Veszprém megye tavalyi gazdasági eredményeit, és a top 300 vállalkozást.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Somogy Istvánné kamarai titkár köszöntője után Szántó Balázs, a KSH főosztályvezetője, Veszprém megye tavalyi gazdaságáról elmondta, az országban itt bővült legjobban a megyei székhelyű ipari, illetve járműipari vállalkozások teljesítménye, és az építőipar teljesítménynövekedése-, és a gazdasági beruházások is meghaladták az előző évit.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Tavaly mintegy 38 milliárdot költöttek kutatás-fejlesztésre, ami főként a járműipart érintette. A vendégforgalom bővülése mellett, továbbra is Veszprém megye az ország egyik legnépszerűbb megyéje, főként Balatonfüred, Zánka, Tihany, Tapolca, Balatonalmádi és Alsóörs fogad sok vendéget. A megye munkaerő-piaci helyzete is kedvező az országban.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Dégi Zoltán, a NAV Veszprém megyei igazgatója, a megye gazdaságának tavalyi teljesítményéről aláhúzta, az 1 873 milliárd forint nettó árbevétel hét százalékos bővüléséhez a nagyobb súlyt képviselő belföldi értékesítés mintegy kilenc, az export több mint öt százalékkal járult hozzá. A nettó árbevétel 80 százalékát a Top 300-as cégek érték el, és növekedésük a megyeinek közel kétszerese volt. E cégekhez kötődött a megye exportjának 98 százaléka. Mérlegeik alapján a megye vállalkozásai 2 126 milliárd forint értékű vagyonnal rendelkeztek 2018-ban, melynek háromnegyede a Top 300 birtokában volt.

A megyei vállalkozások 97 százaléka belföldi tulajdonú. A foglalkoztatottak száma kismértékben, a bérköltség 10 százalékot meghaladóan nőtt, ezek hatására az éves átlagbér 9,2 százalékkal lett magasabb, így meghaladta az éves 3,3 millió forintot. A megyei vállalkozások dolgozóiból több mint 40 ezret az első 300 cég foglalkoztatta. Tavaly 2018-ban a megyében az előző évihez képest ötödével többet, 138,5 milliárd forint beruházást hajtottak végre, ennek háromnegyede a Top 300-nál realizálódott.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Méltatta Markovszky György kamarai elnök a gazdaságot bemutató, együttműködéssel létrejött kiadványt, valamint a megye, és a top 300 cégek teljesítményét, amelyeknek jó esélyük van arra, hogy kedvező gazdasági környezetben a jövőben tovább növekedhetnek, és méltó helyen állnak a külpiacokon is. Kiemelte egyebek mellett a beruházásokhoz alapvető pályázatokat, amelyekhez felajánlotta a kamara segítségét. Az előadások után az idei, kiemelkedő szakmai munkáért díjakat, és herendi porcelánserleget adtak át.

A VMKIK és a Napló által alapított „Az Év Vállalkozása-díjat” nagyvállalati kategóriában a csóti Shoptec Fémárugyártó Kft. kapta meg, amit Sághegyi Katalin Hr és PR vezető vett át. A kamara és a Napló által alapított Az Év Vállalkozása-díjat kisvállalati kategóriában a veszprémi Plasticor Műanyag-feldolgozó Kft. – nek adományozták, amit Bódy Kornél ügyvezető vett át.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Pannon Egyetem és a kamara által alapított Kutatás-Fejlesztési és Innovációs-díjat a veszprémi Flexmont Szereléstechnikai és Automatizálási Kft. nyerte el, amit Krámli Attila és Perlaky Tamás ügyvezetők, valamint Lauer János stratégiai és üzletfejlesztési igazgató vett át.

 

A megjelentek megnézhették az ajkai Payer Industries Hungary Kft. bemutatkozó filmjét, majd Vida-Varga Andrea, Veszprém megyei üzletszervezési vezető kisorsolta a Mediaworks Zrt. ajándékát: a Világgazdaság fél éves, és a Napló egy évre szóló előfizetését, amit Baranyai András, a pápai Concordia-Trans Kft. tulajdonosa nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában