Ambiciózus célkitűzés

2019.12.18. 07:00

Európából is láthatóvá vált Veszprém

– Megnyíltak a lehetőségek előttünk, és éljünk ezzel az alkalommal, hogy 2024-től kezdve – legalábbis a magunk számára – mindig is Európa kulturális fővárosa maradhassunk. Ne csak én térjek haza itt ma, hanem Veszprém is térjen haza, legkésőbb 2030-ra Európába – mondta Navracsics Tibor.

Molnár Sándor

20191217 Veszprém Városi karácsonyi fogadás Navracsics Tibor pohárköszöntője Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

A Hangvillában tartotta évzáró fogadását Veszprém város önkormányzata. A karácsonyi ünnepi rendezvény célja az, hogy a meghívott vendégekkel együtt tekinthessenek vissza az idei évre, és értékeljék az elért eredményeket.

Az ünnepi műsorban fellépett a Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter irányításával. A Gizella- és megyei Príma-díjas együttes Handel-, Bartók- és Mascagni-­darabokkal szórakoztatta a közönséget. Demel Eszter karnagy elmondta, hogy mindig a minőségi, magasabb szintű zenélést állítja példaként a gyerekek elé, hogy érezzék és megtapasztalják a sikert, cserébe a sok-sok befektetett munkáért.

A folytatásban fellépett a Süle Zsolt és Trócsányi Gergő fémjelezte ÉSTE formáció is. Felkért előadóként Maár Márton András, a Transmoduls Kft. ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ rohamosan változik, és erre fel kell készíteni az iskolákat, a jövő pedig a kreatív tevékenységeké. Veszprémnek minden adottsága és lehetősége megvan, hogy erős legyen. Kreatív és innovatív a város, amelyben van egy olyan háttér, amelyben a művészet és az ipar találkozik. Itt van az egyetem is, és ezzel a lehetőséggel élni kell.

Porga Gyula polgármester előadásában kitért rá, hogy a város a sikereivel kiemelkedett a magyarországi mezőnyből, és már Európából is láthatóvá vált, hiszen bekerült abba a 190 városba, amelyik számít ma Európában. Különböző mérőszámok alapján összehasonlította Veszprémet Tartuval, Weimarral, Leuvennel, Avignonnal és Karlovy Varyval, és megmutatta, hogy ezekhez az 50 és 250 ezres lélekszámú városokhoz képest hol tartunk most, és miben kellene fejlődnünk. Hangsúlyozta, hogy a célokat akkor tudjuk elérni, ha a térséggel közösen tervezzük a jövőt. A vállalkozóknak, a civil szervezeteknek, a politikusoknak nem külön-külön kell minden egyes ütközetbe belemenniük, hanem közösségként kell nekivágni a feladatoknak.

Az ünnepi műsort követően Navracsics Tibor pohárköszöntőjében örömét fejezte ki amiatt, hogy újra részt vehet a Veszprémben folyó munkában, amelynek célja az, hogy 2030-ra a közepes városok kategóriájában Európa első húsz városa közé kerüljünk. Kiemelte, hogy ez az ambiciózus célkitűzés elérhető, ha félretesszük az ellentéteket, és nem azt keressük, ami elválaszt minket egymástól, hanem azokat a pontokat keressük, amelyek összekötnek minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában