együtt ünnepel a város

2019.12.22. 07:00

Fellobbant a negyedik gyertyaláng Veszprém adventi koszorúján

Márfi Gyula nyugalmazott érsek és Porga Gyula polgármester gyújtották meg az utolsó gyertyát a város adventi koszorúján.

Marton Attila

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Porga Gyula polgármester köszöntőjében kiemelte, az adventi időszak a várakozásról és az ünnepekre való felkészülésről szól, valamint arról, hogy értékeljük a mögöttünk hagyott évet. Hozzátette, a karácsony a szűk családi kör ünnepe, ezért szívet melengető, hogy a városi közösség is együtt tud ünnepelni, utalt a hétről hétre megtartott gyertyagyújtásokra és a veszprémi adventi programok sokszínűségére.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek arról beszélt, Európában értékrendi válság lépett fel, mert Isten helyett a pénz és az anyagi javak kerültek előtérbe. A kontinens aktuális helyzetét a Római Birodalom hanyatló korszakához hasonlította a megbomló erkölcsök és a hit elvesztése miatt. A jelenlegi helyzetből véleménye szerint a hit és a vallásgyakorlás vezetheti ki a kontinenst. Megjegyezte, fontosnak tartaná, hogy a templomba járók az utca emberének is elvigyék a mise üzenetét. A nyugalmazott érsek az Üdvözlégy, ó drága vendég című éneket és egy francia dalt is elénekelt.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendezvényen Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze Tömöry Péter Krisztus igájában című versét adta elő. A gyertyagyújtás után Veszprém megyei és mezőföldi pásztorok elevenítették fel azt a karácsony táján elterjedt népszokást, amikor a terelőjuhászok házról házra járva köszöntötték ostorcsattogtatással a gazdákat. A Mennyből az angyal ének előadása után a pásztorok a regölés hagyományát is bemutatták a Szentháromság téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában