Villogó fények a zebrán

2019.12.12. 07:00

Intelligens gyalogos-átkelőhelyet építenek Pápán

Intelligens gyalogos-átkelőhelyet építenek ki a Korona és a Rozmaring utca kereszteződésénél várhatóan 2020 tavaszán. A közlekedésbiztonsági létesítmény felvillanó fényekkel jelzi majd a közeledő sofőrnek, ha gyalogos készül átkelni az úton.

Polgár Tibor

Egy nagy gépjárműforgalommal bíró útszakaszon, a Korona és a Rozmaring utca kereszteződésénél épülhet meg Pápa első intelligens gyalogos-átkelőhelye

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Molnár István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője elmondta, az intelligens gyalogátkelőhelyek 2016-ban jelentek meg Magyarországon, azóta egyre több településen alkalmazzák a forgalmas utakon. Az úgynevezett okoszebra felvillanó fényekkel figyelmezteti a járművezetőt az átkelni készülő gyalogosra. Az eszköz kialakítása során az útburkolatban négy-négy LED-lámpát helyeznek el, amik akkor világítanak, ha a gyalogos megközelíti a zebrát. A pápai Korona utcán az ilyen berendezésekhez általánosan alkalmazott szenzoros érzékelés helyett kamera feladata lesz a gyalogos észlelése és az útburkolati lámpák aktiválása.

Varga Balázs rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője kiemelte, az intelligens gyalogos-átkelőhely elsődleges szerepe, hogy felhívja a figyelmet az úttesten áthaladni szándékozó gyalogosokra, de a legmodernebb közlekedésbiztonsági rendszer sem helyettesíti az intelligens gépjárművezetőt és az intelligens gyalogost. A Korona utcai okoszebra kialakítása pályázati segítséggel történik, erre a lehetőségre a helyi kapitányság hívta fel az önkormányzat figyelmét, végül a rendőrség és a városvezetés közösen döntött a létesítmény megvalósításának pontos helyéről.

Egy nagy gépjárműforgalommal bíró útszakaszon, a Korona és a Rozmaring utca kereszteződésénél épülhet meg Pápa első intelligens gyalogos-átkelőhelye
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Unger Tamás, Pápa polgármestere emlékeztetett, az elmúlt években benyújtott önkormányzati pályázatok közül több is a közlekedés biztonságának javítását célozta, kiemelt figyelmet fordítva a gyalogosok biztonságára, és így több új gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki a városban. Hozzátette, az okoszebra a jövő útját mutatja, ugyanis valószínűleg egyre több helyen lesz szükség ilyen rendszer kiépítésére a folyamatosan növekvő forgalom miatt.

A Korona utcai beruházás 2,5 millió forintba kerül, ennek felét saját forrásból fedezi a város, továbbá az önkormányzat vállalta a kiegészítő munkák finanszírozását is.

Töreki-Vörös Ibolya, a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a Korona és a Rozmaring utca kereszteződésénél különösön indokolt az intelligens gyalogos-átkelőhely kiépítése. Mint mondta, a Korona utca az elmúlt években a város belső elkerülő útjává vált, és jelentősen megnövekedett a gépjárműforgalma, amit például iskola, közintézmények és üzletek közelsége is tovább erősített.

Töreki-Vörös Ibolya úgy fogalmazott, bízik benne, hogy az okoszebra nagyobb odafigyelésre inti majd a közlekedőket, autósokat és gyalogosokat egyaránt. Pápa első intelligens gyalogos-átkelőhelye 2020 tavaszán készülhet el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában