Fórum elismerésekkel

2019.12.03. 11:00

Megtörténtek a területkijelölések az új vadászati ciklusra

A 2021-es Vadászati Világkiállítással kapcsolatos pályázatokat nyújtanak majd be, szeretnék felújítani a vadászkamara székházát, és 2020 júniusában – több ezer gyermek részvételével – ifjúsági találkozót is szerveznek Alsóperén.

Molnár Sándor

Versegi Balázs hivatásos vadász a Hubertus-kereszt bronz fokozatát vehette át Pap Gyulától, a vadászkamara megyei elnökétől. A kép bal szélén Baracskay Lajos Fotó: Molnár Sándor/Napló

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Vadászati fórumot rendezett a Veszprém Megyei Vadászkamara a bakonybéli Odvaskő Hotelben, ahol előadást tartott Mennyi az annyi? címmel Csányi Sándor. A Vadvilág Megőrzési Intézet vezetője a vadállomány becslésének, hasznosításának és főbb jellemzőinek aktuális kérdéseiről tartott tájékoztatót.

Az intézetigazgató elmondta, hogy a vadgazdálkodásban a rendelkezésre álló adatok alapján is meg tudják ítélni azt, hogy mekkora a vadállomány reális nagysága, de javítani kell az állomány felmérésének minőségét, mert akkor a következtetéseik és a jövőre vonatkozó javaslataik is jobbak lesznek.

Versegi Balázs hivatásos vadász a Hubertus-kereszt bronz fokozatát vehette át Pap Gyulától, a vadászkamara megyei elnökétől. A kép bal szélén Baracskay Lajos Fotó: Molnár Sándor/Napló

A professzor előadásából kiderült, hogy a valóságban 60–100 százalékkal magasabb például a szarvasállomány, mint amit a vadgazdálkodók jelentenek. Takács Szabolcs kormánymegbízott beszélt a vadászatra jogosultak és a kormányhivatal közötti kapcsolódási pontokról. Szólt a parlagfű-mentesítésről, a vadállomány becsült számáról és minőségéről. Elmondta, hogy a 2037-ig tartó új vadászati ciklusra megtörténtek a területkijelölések, és 62 vadászatra jogosult egység tevékenykedhet a megyében. Kitért az összefogás fontosságára és az ASP-helyzetre is. Jó hír az, hogy megyénkben nem fordult még elő az afrikaisertéspestis-­fertőzés, de nagy figyelmet kell fordítani a megelőzésre.

Pap Gyula, a vadászkamara megyei elnöke szerint mozgalmas évük volt: vadászbállal, Pápai Agrárexpóval, ahol együttműködési megállapodást is aláírtak az ifjúsági program keretében. Országos hírűvé vált a várpalotai gyereknap, háromnapos rendezvényük volt a sümegi Jakab-napok és a hubertlaki megemlékezés a megyei trófeaszemlével. Emellett a Dianáknak országos összejövetelt szerveztek Odvaskőn.

A vadászkamara támogatja a hozzá közel álló egyesületeket: a solymászokat, a kutyásokat, az íjászokat, a kürtösöket és a sportlövőket, és jó kapcsolatokat ápol a megyében.

A fórum végén elismeréseket is átadtak. Versegi Balázs hivatásos vadász a Hubertus- kereszt bronz fokozatát vehette át. Az Országos Magyar Vadászkamara Érdemérme kitüntetésben részesült Tóth Tamás. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elismerését – a gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet – a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepűi Erdészetének ítélték oda, az Országos Vizsla Főversenyen második helyezést elérő Hári Csaba tárgyjutalomban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában