Tapolcán tartott előadást Beck Zoltán

2019.12.10. 07:00

Projektekkel hozzák össze a diákokat, építenek hidakat

A Lelki Egészségfejlesztési Központ szervezésében tartott előadást Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a 30Y együttes frontembere, a PTE ZEN szakmai igazgatója és felesége, Andl Helga nevelésszociológus. Az este az éntől a közösségig a popzenében és a kortárs irodalomban címmel invitálta az érdeklődőket a Tamási Áron Művelődési Központba.

Smidhoffer Eszter

Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a 30Y frontembere

Forrás: Instagram

Az előadást Magvas Zoltán köszöntője előzte meg, aki felhívta a figyelmet a Lelki Egészségfejlesztési Központ lelki tanácsadásaira, önismereti csoportjaira, ahova szeretettel várják a jelentkezőket. Majd felkonferálta Beck Zoltánt, aki az est előadójaként színpadra lépett.

Elmondása alapján semmi köze a szociális szférához, mégis sokan megkeresik az adott közegből, hogy tartson előadást. Előfordul, hogy kimegy terepre, ekkor találkozik a szociális különbségekkel, megkülönböztetésekkel. Három évvel ezelőtt Beck Zoltán részt vett a Közös Nevező Oktatási Programban, melynek célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen különböző kulturális, szociális, vallási hátterű oktatási intézmények pedagógusainak, hogy közösen ötleteljenek és kidolgozzanak olyan oktatási projekteket, melyek összehozzák diákjaikat, hidakat építenek a társadalom különböző szegmenseit képviselő iskolák közt.

Az említett célok találkoztak a tanárok elképzeléseivel, így létrejött a barátság a pécsi Kovács Béla Általános Iskola, a budapesti Wesley János Általános Iskola és a felsődobszai Bárczay Gábor Általános Iskola diákjaival. Közös munkájuk során megkeresték azt a kifejezési formát, aminek segítségével a leglátványosabban tudják közölni gondolataikat a világról és önmagukról, elfogadásról és együttélésről.

Így született meg a „Közös nevező? – mi mindannyian” című klip. Megnyerték mentoruknak a két legmegfelelőbb embert, Horváth Kristóf – Színész Bob – slammer-költőt és Beck Zoltánt, a 30Y zenekar énekesét, akiknek személyisége és konkrét segítsége sokat jelentett számukra. A projekt legnagyobb hozadéka, hogy a különböző hátterű gyerekek felfedezhették, hogy sokkal több dolog köti össze őket, mint ami elválasztja. Hiszen ez az igazi közös nevező.

Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a 30Y frontembere
Fotó: Instagram

Emellett Zoltán beszélt még a zenében, versekben, festményekben, képekben megjelenített self – közösség viszonyáról. Többek között megemlítette Cseh Tamás–Bereményi Géza dalszövegeit, Oláh Mara – művésznevén Omara – festményeit, melyekben tökéletesen megfigyelhető az én és a közösség szoros kapcsolata. Az alkotók munkái egyaránt megjelenítik az egyén érzéseit és a közösséghez való viszonyulást, kapcsolódást egy-egy szóban, ecsetvonásban. Omara festményei kapcsán már felesége, Andl Helga vette át a szót. Nevelésszociológusként beszélt a fekete pedagógia jelenségről, amely mindenhol jelen van a világban. A fogalomhoz kapcsolódik a megkülönböztetés, előítélet, iskolai bántalmazás.

– Az elnevezés a nevelő-oktató munka során átélt negatív élményeket foglalja magában, amelyek egy életre szóló sebet ejtenek a tanuló önbecsülésén, önbizalmán – ismertette Andl Helga nevelésszociológus.

Emiatt nagyon fontos, hogy legyőzzük előítéleteinket, címkék nélkül közelítsünk a gyerekekhez és egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában