központi beszerzés

2020.01.02. 20:00

Korszerű mentőhelikoptert kapott a balatonfüredi légimentő bázis

Nyulasi László, a bázis vezetője örömmel beszélt az új gép felszereltségéről. 2020 január elsejétől a rendőrség feladata a légimentés technikai feltételeinek biztosítása, a szakmai irányítást a jövőben is az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója végzi.

Kovács Erika

20200102 Balatonfüred Nyulasi László a Légimentő Bázis vezetője Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A kormány a rendőrséget jelölte ki a biztonságos, folyamatos légimentés érdekében a szükséges technikai feltételek biztosítására, közölte honlapján a rendőrség.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Ezért a HM EI Zrt. kilenc, korábban Norvégiában használt EC 135 P2+ típusú mentőhelikoptert vásárolt. A használt, de rendkívül jó állapotban lévő helikopterek a mentési feladatok korábbiaknál is magasabb színvonalú ellátására alkalmasak, azokat a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. használatba vette. A mentést végző szakemberek továbbra is rendelkezésre állnak, a korábbiaknak megfelelő hozzáértéssel, elkötelezettséggel látják el a bajbajutottakat.

A forrásokból megkezdődött az új légimentő bázisok építésének és a meglévők felújításának, korszerűsítésének a tervezése. Folyamatban van mentőgépkocsik beszerzése, hogy a repüléssel meg nem oldható helyzetekben is segíteni tudjon a személyzet. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tulajdonosa 2020. január 1-jétől a Készenléti Rendőrség, (korábban az OMSZ volt, a szerk.) a légimentés szakmai irányítását a jövőben is az OMSZ főigazgatója végzi. A mentőhelikopterek riasztása továbbra is a mentőszolgálat feladata.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az OMSZ közlése szerint az eddig használt hét mentőhelikopter osztrák tulajdonban volt, és azokat a magyar mentők egy 2019. december 28-ig tartó bérleti szerződéssel használhatták. Tartalék helikopter az országban nem állt rendelkezésre, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadónak kellett biztosítania. A magyar tulajdonú gépekkel a karbantartások, a műszaki hiba sem okoz fennakadást a mentésben. Így még magasabb színvonalon és hazai tulajdonviszonyok mellett működik a légimentés Magyarországon.

Nyulasi László, a balatonfüredi légimentő bázis vezetője elmondta, december 23-án állt szolgálatba az új gép, amelyből a régi helyett az ország légimentő bázisain egy-egy állomásozik Budaörsön, Balatonfüreden, Sármelléken, Pécsen, Szentesen, Miskolcon és Debrecenben. Ezen felül két tartalék gép is rendelkezésre áll az országban. Az új mentőhelikopterben működik robotpilóta, ami nagy könnyebbséget jelent főként a hosszabb úton. Az új gépben található időjárásradar, ami repülés közben ad tájékoztatást például a zivatarfelhőkről, amiket így biztonsággal elkerülhetnek.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Felszerelték az új gépet légiforgalom figyelő rendszerrel is, ami repüléskor jelez más helikoptereket, kisrepülőket. Ezenkívül korszerűbb lélegeztető géppel, valamint ultrahang készülékkel, és egy mechanikus mellkas kompressziós eszközzel is ellátták a mentőhelikoptereket.

Nyulasi László közölte, Balatonfüreden nagy múltra tekint vissza a légimentés, ami náluk a 90-es évek eleje óta működik, és évente több mint 600 esetben riasztják őket. A bázison öt orvos és hét paramedikus- mentőápoló dolgozik. Az országban 22 helikopter pilótát felváltva alkalmaznak a légimentő bázisokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában