Mozgalmas esztendőt zártak

2020.01.06. 07:00

Minden korosztályt megcélzott programjaival a tapolcai egészségfejlesztési iroda

A helyi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) mozgalmas és sikeres évet tudhat maga mögött. Ingyenes mozgásprogramokat, előadásokat hirdettek, országos és nemzetközi kampányokhoz csatlakoztak, és több helyi és környékbeli rendezvényre is kitelepültek.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth Orsolya, az EFI munkatársa az irodában méri az alpolgármester, Puskás Ákos vérnyomását. Az ingyenes vérnyomásmérés is igénybe vehető Fotó: EFI iroda

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvendenek az EFI kártyával ingyenesen látogatható mozgásprogramok. Tavaly nagyjából nyolcvan új csatlakozó volt, több mint háromszázhetven új kártyát adtak ki, és hozzávetőlegesen tizenháromféle mozgásprogram közül válogathattak az érdeklődők három településen, tizenegy oktató közreműködésével, heti tizenkilenc alkalommal. A leglátogatottabb közel száz fővel a gerinctorna volt.

A múlt évben kiemelt fel­adat volt a szenior korosztály, valamint a gyermekes, illetve gyermeket tervező családok megmozgatása. Ennek jegyében szerveztek szenior táncot, baba-mama jógát, kismama-­pilatest és a FelkéSzülést, azaz ingyenes szülésre felkészítő foglalkozást kismamáknak. Újítás volt a kamaszok bevonása, nekik tinijógát hirdettek. Több előadást is szerveztek, melyek iránt nagyjából százhúszan érdeklődtek. A cél az volt, hogy minél több emberrel megismertessék a szűrés fontosságát. A megelőzésre helyezték a hangsúlyt az el­adás-sorozatok összeállításakor. Az iskolai egészségfejlesztésben közel hatszáz diák vett részt. Tapolcán és a környék iskoláiban különböző programokon hívták fel a figyelmet a mozgás fontosságára, továbbá drog- és dohányzásprevenciós előadásokat tartottak.

A mozgásprogramok közül a jógát és a Porci Berci barátokat keres gerinciskola programot vették be. Elindították az óvodában a dohányzásmegelőző programot. Az iskolákba a VMKH Népegészségügyi Főosztály munkatársaival a játékos tudomány – interaktív foglalkozást vitték el. Az iskolákban az idősebb lányokat megcélozva a mellrák megelőzéséről tartottak előadást, illetve az önvizsgálat fontosságára hívták fel a figyelmet.

Tóth Orsolya, az EFI munkatársa az irodában méri az alpolgármester, Puskás Ákos vérnyomását. Az ingyenes vérnyomásmérés is igénybe vehető Fotó: EFI iroda

Több nemzetközi és hazai kampányhoz csatlakoztak. Az októberi mellrákellenes kampány keretében többek között Együtt a mellrák ellen címmel figyelemfelhívó sétát szerveztek a városban, az úgynevezett Movember mozgalomban a férfiak egészségvédelmére és a megelőzésre hívták fel a figyelmet. A Kék Pont Alapítvány által útjára indított Száraz november elnevezésű kampányban Tapolcán is arra buzdítottak mindenkit, hogy mondjon velük nemet harminc napon át az alkoholfogyasztásra. Részt vettek a Ne gyújts rá! országos kihívásban is, mely a dohányzásról való leszokással kapcsolatban szólítja meg a célközönséget.

Az iroda munkatársai visszatérő vendégei voltak Tapolca és a járás települései rendezvényei­nek, egészségnapjainak. Közreműködtek például a XXVII. Egészség- és Aerobiknapon, a XI. Tapolca Félmaratonon, a Rich­ter Egészségváros rendezvényen, az Európai Mobilitási Héten és a Bringás reggelin. Az iskolai programok kapcsán az EFI munkatársai ott voltak az Európai Diáksport Napján, az AIDS-vetélkedő az iskolai védőnővel, a fogászati vetélkedő a védőnői szolgálattal, az egészségnapok pedig a Lelki Egészség Központtal együttműködve valósultak meg. Nyáron szabadidős kerékpáros programokat is szerveztek, valamint a Vidám Vakáció nyári napközis táborhoz csatlakoztak.

Tóth Orsolya, az EFI munkatársa szerint eredményes évet zártak. Új résztvevőkkel, új programokkal bővültek. Sikerült a céljaikat megvalósítani, az egészségfejlesztő előadások kapcsán távolabbi települések lakóit is megmozgathatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában