Kölcsönös előnyök

2020.01.31. 15:03

Nyugdíj mellett is kamatoztatható a szaktudás

A nyugdíjas szövetkezetek mint egyfajta motor működnek az idős munkavállalók és a partner cégek között. Mindkét fél felkeresi a nyugdíjas szövetkezetet, amely az egyiknek többféle munkalehetőséget, a másiknak megbízható, tapasztalt munkaerőt kínál. A felek közötti szerződéses viszony pedig előnnyel jár.

Molnár Sándor

Az időseknek egy új közösség segít megőrizni a mentális és fizikai egészségüket

Forrás: Shutterstock

A társadalmak öregszenek, egyre tovább élünk. Éppen ezért idehaza is van egy rendkívül értékes, felbecsülhetetlen tudással, tapasztalattal és információs anyaggal rendelkező csoport, a nyugdíjasok, akiknek a szakmai felkészültségét luxus lenne elhanyagolni. Ők azok, akik enyhíthetnek a munkaerőhiányon – hangzott el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Köz­érdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége által – Miért éri meg? címmel – szervezett szakmai fórumon.

Réti Mária egyetemi docens is előadást tartott a fórumon
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A szakértők elmondták, hogy a nyugdíjasok közül sokan visszamennek korábbi munkáltatójukhoz, de ha munkajogviszonyban dolgoznak, akkor szembesülniük kell, az ebből fakadó kötöttségekkel. Ezért a legtöbben, ennél rugalmasabb lehetőségre vágynak, hiszen már kialakult az életformájuk, megvannak a szokásaik. Számukra, a nyugdíjas szövetkezeti tagság biztosít rugalmas feltételeket, aktív mindennapokat és személyes törődést. Van, aki heti három-négy-öt napot dolgozna, és lehet, hogy csak négy-hat órát töltene szívesen munkával. A nyugdíjas szövetkezetek felmérik a jelentkezők igényeit, képességeit, és ezek alapján választanak számukra a többféle lehetőség közül.

Az idősek általában vágynak egy új közösségbe, amely segít megőrizni a mentális és fizikai egészségüket. Nagy biztonságot adhat számukra a személyes törődés és a szakmaiság, amit a nyugdíjas szövetkezetek kollégáitól kapnak, akik a választott munkával kapcsolatosan felmerülő problémáikra megoldást keresnek. Emellett a nyugdíjas szövetkezetnél működik egy közösségi alap is, amely díjmentes szolgáltatásokat nyújt a tagoknak. Mindezek segítenek abban, hogy lojális és motivált nyugdíjasokkal bővüljenek a szövetkezetek.

Az időseknek egy új közösség segít megőrizni a mentális és fizikai egészségüket
Fotó: Shutterstock

A vállalkozóknak pedig azért érdemes leszerződniük a nyugdíjas szövetkezetekkel, mert így megspórolhatják az adminisztrációs terheket: nincs bejelentési kötelezettség, nem kell bérszámfejteni. Mentesülnek a toborzás és a kiválasztás időigényes folyamatától is. Nem növelik a statisztikai létszámukat, és nem nyomja foglalkoztatási felelősség sem a vállukat, ráadásul költségként elszámolható a szolgáltatás – hangzott el többek között a nyugdíjasok foglalkoztatásának előnyeiről szóló szakmai fórumon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában