magyar nyelv és matematika

2020.01.20. 07:00

Veszprém megyében is lezajlottak a középfokú felvételi vizsgák

Szombaton írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát a kilencedik évfolyamra, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János tehetséggondozó programba jelentkező diákok.

Balla Emőke

20200118 Veszprém, Padányi katolikus iskola. Nyolcadikosok központi írásbeli felvételi vizsgája. A képeken a Padányi igazgatója. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A kilencedik évfolyamra felvételizők írásbelijére az országban több mint 57 ezren jelentkeztek; a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 9300-an, a nyolc évfolyamoson közel 5800-an vettek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáztak.

Központi írásbeli vizsgát csak a gimnáziumok és a szakgimnáziumok írhatnak elő. A 2019/2020-as tanév felvételi eljárásában 434 középiskola (az intézmények 64 százaléka) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken. A diákok megválaszthatták, hol szeretnék megírni az egységes központi középfokú felvételi vizsgát, függetlenül attól, később hova jelentkeznek.

Szabó László Miklós igazgató apró ajándékkal köszöntött három felvételizőt
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A veszprémi Padányi Katolikus Iskolában 224-en vizsgáztak, a tanulók nemcsak Veszprémből, de Ajkáról és Balatonalmádiból is érkeztek, tájékoztatott Szabó László Miklós igazgató. A belépéskor apró ajándékkal köszöntötték az iskola felvételi vizsgájára jelentkező első, századik és kétszázadik tanulót.

A felvételi vizsga a magyar nyelvi feladatlap kitöltésével kezdődött, majd a matematika-­feladatlap következett, mindegyikre háromnegyed órájuk volt a diákoknak. Az előbbihez segédeszközt nem használhattak, az utóbbihoz csak saját rajzeszközt (ceruzát, vonalzót, körzőt, szögmérőt), más segédeszközt (például számológépet) nem. A feladatok minden évben a tanult tananyagra épülnek, a feladattípusokat a diákok gyakorolták. A vizsgán a legtöbb tanuló izgul, a pillanatnyi lelkiállapottól függetlenül kell az adott időpontban jól teljesíteni, mondta az igazgató.

A Padányi iskolában írt vizsgadolgozatokat január 22-én és 23-án tekinthetik meg a tanulók és a szülők. A diákok február 19-ig dönthetnek arról, melyik középiskolában tanulnának tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában