Laikus szemmel is élvezhetjük a recepteket

2020.02.06. 16:00

19. századi ételek titkairól mesél a balatonfüredi szakácskönyv

A Balatonfüred Városért Közalapítvány a régmúlt gasztronómiáját összegyűjtő könyvet adott ki.

Kovács Erika

Fotó: Pixabay

A balatonfüredi nagy vendégfogadó szakácskönyve címmel régi ételekből gyűjtöttek össze egy csokorra valót, amit a Balatonfüred Városért Közalapítvány (BVK) adott ki a közelmúltban, Tóbiás Krisztián és Burza Patrícia Kármen szerkesztésével.

Molnár Judit, a BVK elnöke, önkormányzati képviselő a szakácskönyv előzményeiről egyebek mellett elmondta, hogy a 19. századi balatonfüredi fürdőéletet már alaposan ismerjük. Tudjuk, kik jártak itt, mikor és mit csináltak. A korabeli közélet nagyjaitól a vidéki iparosokig már szinte mindenki helyet kapott a fürdőélet kutatásával foglalkozó tanulmányokban és a közalapítvány könyvsorozatában is.

A gasztronómia múltjáról, régi ételekről viszont kevesebb információnk van. A szerkesztők a kötet összeállításakor A balatonfüredi nagy vendégfogadó étel és borjegyzéke az 1850-es évekből című étlapot vetették össze a magyar gasztronómiatörténet egyik fontos munkájával: Cziffray István Magyar nemzeti szakácskönyvének 1888-as kiadásával, és Zilahy Ágnes 1892-ben megjelent Valódi magyar szakácskönyvével. Ezek alapján a könyv összeállítói kis válogatást közölnek a sültekből, aprósüteményekből, levesekből.

- A most közreadott kis gyűjtemény távol áll attól, hogy szakmai, kutatói munka legyen, inkább egy laikus szemmel összeválogatott receptgyűjtemény, néhány korabeli étel elkészítésének leírásával, amelynek célja, hogy közelebb hozza az olvasóhoz a „nyolcszázas” évek derekának gasztronómiáját és a füredi fürdőélet hétköznapjait, fogalmazott Molnár Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában