A kommunista eszme nem szűnt meg, ma is jelen van

2020.02.26. 11:30

A diktatúra áldozataira emlékeztek Veszprémben

A fiataloknak emlékezniük és emlékeztetniük kell a jövő generációit a kommunizmus bűneire, hogy azok ne fordulhassanak elő újra, hangsúlyozták a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján szervezett rendezvény szónokai a megyeszékhelyen rendezett ünnepségen.

Marton Attila

Fotó: Maraton / Mátyus Tamás

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke elmondta, Kelet-Közép-Európában Magyarországon döntöttek először a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő napról, 2000-ben. Hozzátette, az emléknapot február 25-én rendezik, mert 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Kiemelte, világszerte százmillióra tehető azoknak a száma, akiket a kommunizmus alatt koncepciós perekben ítéltek el vagy dolgoztattak kényszermunkatáborokban.

A kommunista diktatúra elvette az emberektől a cselekvés lehetőségeit és elhallgatta előlük az igazságot, hangoztatta Illés Boglárka. Kiemelte, a kommunista diktatúra hatásai máig érezhetők azzal, hogy harminc évvel a rendszerváltás után sem ismerni valamennyi áldozatot, és nem tudni pontosan, kit miért ítéltek el, valamint sokakról még ma sem tudni, hol nyugszanak. A Fidelitas elnöke leszögezte, ezért is fontos feladatuk a mostani és a következő fiatal nemzedékeknek, hogy megadják az áldozatoknak az erkölcsi és történelmi végtisztességet.

Porga Gyula veszprémi polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő koszorút helyezett el a Brusznyai-emlékműnél
Fotó: Maraton / Mátyus Tamás

Bóka Bence, a Fidelitas regionális igazgatója arról beszélt, a kommunizmusban ellehetetlenítették azokat, akik nem értettek egyet az állampárt politikájával. Úgy vélte, a kommunista eszme nem szűnt meg, Magyarországon is jelen van, és képviselői várják, hogy újra magukhoz ragadják a hatalmat. – A fiatalok is tehetnek azért, hogy ne térjen vissza ez az eszme. Emlékezniük és emlékeztetniük kell Brusznyai Árpád és a többi 56-os hőstetteire, meg kell hallgatniuk a forradalmárok történeteit, és megérteniük a felkelők erkölcsi igazságát – fogalmazott. A rendezvényt koszorúzás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában