Tartalmas egyeztetés a miniszterelnökkel

2020.02.22. 07:00

A kormányfő támogatásáról biztosította a térség innovatív terveit

A megye egyes számú választókerületét érintő, valamint Veszprém fejlesztési lehetőségeiről is tárgyalt Ovádi Péter országgyűlési képviselő Orbán Viktor miniszterelnökkel a napokban tartott találkozón.

Marton Attila

Forrás: Benkő Vivien Cher/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A Karmelita kolostorban lebonyolított több mint egyórás megbeszélésen szóba kerültek a választókerületet érintő kihívások, kitértek a parlamenti választások óta eltelt két esztendő eredményeire, nem utolsósorban pedig a megvalósítandó tervekről is szó esett – tájékoztatta a Naplót Ovádi Péter.

Ovádi Péter beszámolt a miniszterelnöknek a Veszprémet érintő Modern Városok Program (MVP) állásáról, az Európa kulturális fővárosa 2023 előkészületeiről, valamint a Modern Falu Program azon fejlesztéseiről, melyek az egyes számú választókerület településeit érintik.

Az országgyűlési képviselő elmondta, az MVP keretén belül az állatkert fejlesztése a végéhez közeledik, és ütemterv szerint halad a sportuszoda megépítése, amelyben egy 50 és egy 25 méteres medence, illetve egy kismedence és egy wellnessrészleg is helyet kap. A közel tízmilliárd forintos beruházás 2019 második felében indult el, és várhatóan 2021 tavaszára készül el.

Az aranyos-völgyi völgyhíd tervezés alatt van, ha minden a terv szerint halad, akkor 2022-ben elindulhat a beruházás, és 2024-ben adhatják át az új viaduktot. A 8-as és a 82-es utat összekötő szakasz megépítéséhez már rendelkezésre áll a forrás, a beruházás jövőre kezdődik el. Az 1070 méteres szakaszon két körforgalom, míg 800 méteren kerékpárút is épül. A 4,3 milliárd forintra tervezett fejlesztés 2022 elejéig elkészül.

Idén elkezdődik a déli elkerülő megújítása a litéri csomóponttól a balatonfüredi elágazóig, a fejlesztés 2022 végéig fejeződhet be. Ovádi Péter arra kérte a miniszterelnököt, hogy a beruházás a balatonfüredi csomóponttól a herendi elágazóig folytatódjon, a kormányfő pedig támogatásáról biztosította a képviselőt.

A stadionnál lévő tornászgyakorló és a Csermák-zeneiskola belső felújítása kapcsán többletforrásra van szükség a megnövekedett építőipari árak miatt, ezek a beruházások a tervek szerint tavasszal elindulhatnak. A Petőfi Színház megújítását a Beruházási Ügynökség végzi, jelenleg a tervezésnél tartanak.

Az iparospark kiépítéséhez már lehívták az első forrásokat, a kivitelezése idén elindul: a fejlesztés révén a 21. századi követelményeknek és az ipar 4.0-nak megfelelő körülmények között tanulhatnak a szakiskolás diákok, míg az oktatóknak létrehoznak egy továbbképző központot. – Az iparospark létrehozása egy olyan, úgynevezett pilot program lesz, amelyet sikere esetén az ország több pontján megvalósíthatnak – emelte ki Ovádi Péter.

Az országgyűlési képviselő azt is elmondta, az Európa kulturális fővárosa 2023 program Navracsics Tibor kormánybiztosi kinevezésével a legjobb kezekben van, a város és a térség pedig megmutathatja a kontinensnek, mennyire pezsgő a kulturális élete.

Ovádi Péteraválasztókerülete és Veszprém fejlesztési lehetőségeiről is egyeztetett Orbán Viktorral
Fotó: Benkő Vivien Cher/Miniszterelnöki Kabinetiroda

A Magyar Falu Program kapcsán kiemelte, a projektben az önkormányzatok valós fejlesztési igényei jelennek meg. Tavaly az egyes számú választókerület mind a 24 települése legalább egy sikeres pályázatot lebonyolított, összesen közel egymilliárd forint értékben – hangsúlyozta a képviselő.

A megbeszélésen kitértek a jövőbeni fejlesztési tervekre is. Ovádi Péter egy országosan is egyedülálló, a 21. századnak megfelelő állatmenhely tervét osztotta meg Orbán Viktorral. Az elképzelés szerint az állatkert és civil szervezetek bevonásával működtetnék a modern létesítményt. A fejlesztés segíthet az állatvédelem ügyének is. A felvetést támogatta a miniszterelnök, aki azt javasolta, hogy egyfajta pilot programként valósuljon meg a fejlesztés, amely idővel országosan is mintává válhat. A képviselő arra is ígéretet kapott a miniszterelnöktől, hogy a választókörzet iskolaépüle­tei­nek fejlesztéseire forrást különít el a kormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában