Varázslatos, de rendkívül nehéz hivatás

2020.02.19. 17:30

Az ápolók munkáját ismerték el a megyei kórházban

Áldozatos, fáradhatatlan, egész embert követelő hivatás az ápolóké, ahol az empátia, a lelkierő, az átlag feletti kitartás is alapvető – mondta Ovádi Péter országgyűlési képviselő a magyar ápolók napja alkalmából rendezett ünnepen Veszprémben, a Csolnoky Ferenc Kórházban szerdán.

Kovács Erika

20200219 Veszprém Chonoky Fernc Kórház Kossuth Zsuzsanna kitüntetések átadása Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Február 19-ét az ország első főápolója, Kossuth Zsuzsanna születésnapjára emlékezve az Országgyűlés a magyar ápolók napjának nyilvánította.

Ovádi Péter az ápolókról kiemelte, szakmai munkájuk mellett egy jó szó, biztató mosoly is nagyon fontos, amikre a beteg később is emlékezik. – Hálát érdemelnek emberfeletti, humánus, odaadó munkájukért – közölte.

Lippai Norbert főigazgató szerint az ápolók életüket egy varázslatos, de rendkívül nehéz, sok áldozatot követelő nemes hivatásnak szentelték, munkájuk pótolhatatlan betegnek és orvosoknak. A szolgálat, hit és elkötelezettség jegyében dolgoznak. - Ünnep számunkra a gyógyítás, amikor a betegek egészségesen távoznak. Az ápolók gyakran magukra vállalják a betegek testi, lelki szenvedéseit is – hangsúlyozta.

Buzásné Som Erika, a megyei kórház vezető ápolója méltatta a betegellátás frontvonalán dolgozó ápolókat, asszisztenseket. A kihívásoknál aláhúzta a szigorodó követelményeket, a betegek, a társadalom fokozódó elvárásait. – A törődést a minőségi ápolást végző egészségügyi dolgozók adják. Ápolónak lenni a legszebb, legnehezebb hivatás, ahol alapvető az érzelmi stabilitás, a szellemi, fizikai fittség, a hatalmas elméleti tudás, tapasztalat, odafigyelés az apró részletekre is – vélte, majd emlékezett Kossuth Zsuzsanna munkájára, ami alapköve volt a hazai ápolás fejlődésének. Az 1848/49-es harcok idején Európában is egyedülálló betegellátási rendszert hozott létre.

A beszédek után elismeréseket vehetett át Komendáné Óvári Anita, az urológiai osztály főnővére, Pogátsa Józsefné csecsemő- és gyermekápoló, Jenőfiné Szalai Andrea belgyógyászati felnőtt szakápoló, Németh Zsuzsanna érsebészeti ápoló, From Csilla sebészeti ápoló, Király Lajosné szemészeti ápoló, Tekkerné Bakos Valéria, a szülészet-nőgyógyászat részlegvezető szülésznője, Tóthné Csatári Ildikó képalkotó diagnosztikai asszisztens, Molnárné Balassa Andrea, a dobai pszichiátriai centrum ápolója, Török-Csillag Andrea, a sümegi pszichiátriai centrum ápolója, osztályvezető főnővére.

Az elismerések után a kórház nyugdíjasklubjának Belladonna Kamarakórusa adott szép műsort, majd az ünnepet szakmai nappal folytatták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában