A hat számjegyű összeg a jellemző egy hónapra

2020.02.08. 07:00

Fennakad az ember szeme a veszprémi albérletárak láttán

A téli holt szezon ellenére mélyen a pénztárcába kell nyúlni, ha albérletet szeretnénk kivenni a városban.

Fotó: Horváth Virág

Az elmúlt években horrorisztikusan megnőtt a kiadó lakások ára Veszprémben, mi pedig úgy döntöttünk, hogy egy kicsit közelebbről is megvizsgáljuk, mégis milyen a választék és milyen lakásokat, házakat kaphatunk a pénzünkért.

Az ingatlan.com portál keresőmotorját hívtuk segítségül és azt tapasztaltuk, hogy az alsó lélektani határ 70 ezer forintnál kezdődik. Ezért az összegért eldönthetjük, hogy vagy Kádártára költözünk és költünk még benzinre, esetleg buszbérletre, vagy inkább a Jutasi úti lakótelep egyik tízemeletes tömbjének sokadik emeletén lévő garzont választjuk. A méretek átlagosan 28-35 négyzetméter között váltakoznak.

Kifejezetten jellemző a 90 ezer forintos díjszabás, amiért már a Haszkovó utcában, az Endrődi lakótelepen, a Cserháton, de még a Nyerges utcában is rábukkanhatunk kiadó lakásra, a belváros közelében 35-40 négyzetméteres nagyságban, míg a központtól távolabb átlag másfél-két szobás, jobbára 50 négyzetméter körüli lakásokat bérelhetünk.

Fotó: Archív

Az első, kétszobásnál nagyobb lakásért kereken 100 ezer forintot kér főbérlője és átlag 100-120 ezer forintért már könnyedén találhatunk 40-60 négyzetméteres belvárosi lakásokat. 130 és 160 ezer forint felett már inkább a háromszobás, felújított lakások a jellemzők, 200 ezer forint felett pedig már négyszobás, teljes körűen korszerűsített otthonokra vonatkozó bérleti szerződést írhatunk alá. Az aktuális helyi „rekordot” egy háromszobás lakás tartja a Dózsavárosban, amelyért kereken negyedmillió forintot kérnek. Amennyiben házat szeretnénk bérelni, úgy a portál kínálata alapján minimum 150 ezer forint bérleti díjjal kell számolni.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek az árak a rezsit nem tartalmazzák, amelynek összegét számos tényező befolyásolhatja, így a nyílászárók minősége, az ingatlan fekvése és a szomszédokhoz képest történő elhelyezkedése, valamint az építőanyag (tégla, panel, salakbeton, csúszózsalu). Az sem könnyíti meg a leendő albérlők helyzetét, hogy szinte nincs az a főbérlő, aki ne kérne minimum két havi előleget és íratna alá legalább fél, de inkább egy évre szerződést. A kisállattal rendelkezők és a gyermekes családok szintén számos akadályba és elutasításba ütköznek, ami sűrűn növeli a feszültséget a városunkban albérletet kereső emberek és a főbérlők között.

Fotó: Archív

A városban található albérletek ára alapján sajnos elmondható, hogy az egyetemisták, a pályakezdő fiatalok és az alacsonyabb fizetést kapó dolgozók számára ez a lehetőség lassan alig megengedhető kiadásnak minősül.

Várjuk az Önök történeteit is a veszprémi albérletekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában