Fidesz-frakcióülés Balatonfüreden

2020.02.13. 19:40

Fókuszban a börtönbiznisz és a feltételes szabadlábra bocsátás szigorítása

A börtönbiznisz felszámolását, a bűnözők feltételes szabadlábra bocsátásának szigorítását helyezte középpontba Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője egyebek mellett a teremtésvédelemről beszélt a Fidesz kihelyezett frakcióülésének sajtótájékoztatóján Balatonfüreden a Flamingó Hotelben csütörtökön.

Kovács Erika

20200213 Balatonfüred Flamingo Hotel Fidesz Frakcióülés sajtótájékoztató. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

2020 az áldozatsegítés éve

Kocsis Máté rámutatott, egyhangúlag egyetért a Fidesz-frakció az igazságügyi miniszternek a feltételes szabadlábra bocsátás szigorítását érintő törekvéseivel, ami jogalkotási feladatokkal is jár, a módosítás tavasszal várható. A hozzátartozók sérelmére elkövetett bűncselekményeknél a feltételes szabadlábra bocsátásnál feltétel lesz a pártfogói felügyelet. Kezdeményeznek felülvizsgálatot a bírói joggyakorlatot, a szülői felügyeletet, a kapcsolattartást, a gyermekelhelyezést tekintve, és meg kell erősíteni a gyermekvédelmi jelzőrendszert. 2020 az áldozatsegítés éve, amikor megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitását. Erre idén további 600 millió forint jut. Cél, hogy a bűnelkövetők szigorú büntetést kapjanak. Ez alól ne tudjon kibújni, aki más életére tör, még jó magaviselete ellenére se tudjon korábban szabadulni. A bajbajutottak pedig minél szélesebb körű védelmet kapjanak az államtól. Ha a győri gyermekgyilkosság elkövetőjénél a bíróság nem a legenyhébb büntetést szabja ki egy korábbi bűncselekménynél, akkor az illető ma is börtönben lenne, a gyermekek pedig élnének.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Börtönbiznisz – milliárdos iparág

Kocsis Máté az emberek igazságérzetét szintén sértő börtönbizniszről, amiről szintén szó volt a frakció ülésén, aláhúzta: milliárdos, nagy iparág, az elmúlt években 12 ezer ilyen pert indítottak a fogvatartottak – köztük gyilkosok – az ügyvédek és a Soros-hálózat tagjai segítségével. Így sok százmillió forintot perelnek ki az államtól a rossz fogva tartásra hivatkozva. Például az olaszliszkai lincselőknek öt- és hatmilliót, a Burka családnak 45 milliót ítéltek meg. Az állam 2017–19 között 8,6 milliárd forintot fizetett ki bűnözőknek és ügyvédeiknek, az összes kifizetés 61 százaléka ügyvédi számlákra érkezett, akik 15–40 százalékos sikerdíjjal dolgoznak.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Klíma-, természet- és környezetvédelem

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője közölte, marad pártja az Európai Néppártban. A teremtésvédelmet érintve a klíma, a természet, a környezet védelméről, a fenntartható fejlődésről kiemelte, részt vesznek a problémák kezelésében lokális, globális téren is. A feltételes szabadlábra bocsátásról kifejtette, nem helyes, ha a társadalmi normák megszegését enyhe ítélet követi. A szakképzésről szólva üdvözölte a 30 százalékos béremelést, a szakmunkás- és technikusképzést, a 72 százalékos ápolói béremelést, a 140 milliárdos egészségügyi felújításokat. Méltatta a nemzetközi humanitárius akciókat szervező államtitkárság törekvését, amellyel kezdetben az USA működött együtt, ma már Anglia, Észtország, Brazília és Hollandia is.

A sajtótájékoztatót követő kérdéseknél Kocsis Máté azzal kapcsolatban, hogy szerdán valaki rálőtt a DK újbudai irodájára, azt mondta: elutasítják az erőszak minden formáját, és az ügy kivizsgálását várják a hatóságoktól. – Nekünk fix alibink van, a kormánypártok ugyanis Balatonfüreden üléseztek – fogalmazott. A politikus figyelemelterelésnek nevezte Gyurcsány Ferenc DK-elnök javaslatát, amely szerint vizsgálni kellene a politikusok családtagjainak vagyonosodását. Szavai szerint Gyurcsány Ferenc inkább maradna csendben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában