További tíz kidőlt fához kellett kivonulniuk

2020.02.14. 07:00

Folytatnák a Külső-Várkert elöregedett faállományának fiatalítását Pápán

Fákat csavart ki, ágakat tört le az elmúlt napokban a viharos szél a Külső-Várkertben. A kidőlt fák darabolását, elszállítását a Pápai Városgondnokság munkatársai végzik.

Polgár Bettina

Fotó: Polgár Bettina

Guiás János Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője a külső-vártkerti fenyvesben tartott sajtótájékoztatón elmondta, sajnos az elöregedett fák nem vészelték át a vihart, ez is mutatja az önkormányzat azon kezdeményezésének fontosságát, mely a fák állapotának felmérésére irányul. Mint mondta, lényeges, hogy az életképtelen, elszáradt fákat kivágják, és ezek helyére új csemetéket telepítsenek a Bakonyerdő Zrt. közreműködésével. – A faállomány megújítását mindenképpen folytatni kell. Remélem, hogy ennek nem lesz akadálya és minél hamarabb megvalósul, hiszen az öreg, korhadt fák balesetveszélyt jelentenek – tette hozzá Guiás János Zsolt.

Bakó István, a Pápai Városgondnokság vezetője elmondta, a hét második felében megkezdték m unkatársaik a kidőlt, félbetört fák aprítását. Ezek egy része gerendaként hasznosul majd, a vékonyabb fákat pedig rászorultsági alapon, tűzifaként kapja meg a lakosság. A Pápai Városgondnokság vezetője megjegyezte, nemcsak a Külső-Várkertben okozott károkat a vihar, a város különböző pontjain tíz kidőlt fához kellett kivonulniuk: a Kisfaludy utcába, a Juhar utcába a Várkertbe és az Erzsébet ligetbe.

A Külső-Várkertben több fa is kidőlt az erős szélben. A hét második felében megkezdték a szakemberek az elpusztult fák aprítását. Ezek egy része gerendaként hasznosul majd, a vékonyabbakat pedig tűzifaként kapják meg a rászorulók Fotó: Polgár Bettina

 

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere hangsúlyozta, évekkel ezelőtt a Bakonyerdő Zrt. felmérte a külső-várkerti fenyves állományát, és készítettek egy tervet arra nézve, hogy milyen ütemben és m ilyen fákkal lehet megújítani a terület növényzetét. – A munka meg is kezdődött, nekiláttak a kijelölt fák kivágásának. Néhányan azonban a Vajda Péter-lakótelepen élők közül skandalumot kiáltottak, és volt olyan helyi ellenzéki pártelnök, a ki elkezdett hangulatot kelteni ezen munka ellen – fejtette ki Áldozó Tamás.

Guiás János Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a faállomány megújítását mindenképpen folytatni kell
Fotó: Polgár Bettina

 

A város vezetője hozzátette, szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy a Külső-Várkertben rengeteg a r ossz állapotú, elöregedett fa, és ez nemcsak a fenyvesre, hanem a környező szántóföldet határoló területekre is igaz. – Ezek a facsoportok messziről ugyan jól mutatnak, viszont ha valaki közelebbről szemügyre veszi, láthatja, hogy nagyon sok a felkopaszodott fa, az elszáradt ág. Ezek a fák balesetveszélyt jelentenek – húzta alá a polgármester. Áldozó Tamás kiemelte, az elkezdett munkát következetesen folytatni kell. – Arra szeretnék kérni mindenkit, leginkább azokat, akik szeretik a természetet, hogy támogassák ezt a törekvést. Elengedhetetlen, hogy abba az irányba menjünk tovább, amit a öld város projekt kijelöl, illetve amit a Bakonyerdő Zrt. szakembereivel ennek a területnek a megújításáról gondolunk – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában