Hatalmas volt az érdeklődés

2020.02.25. 11:00

Hajnalig ropták a táncot a városlődi sváb bálon

A nagy múlttal bíró tradicionális sváb bált immár 53. alkalommal rendezték meg a településen. A zenés, táncos mulatság célja a felhőtlen kikapcsolódáson túl a sváb értékek életben tartása, átörökítése a fiatalabb generáció számára. A községben komoly hangsúlyt fektetnek a hagyományok, népszokások és értékek megőrzésére, erős és összetartó a sváb közösség.

Borsos Renáta

Fotó: Györkös József

A hagyományos sváb bál iránt is olyannyira nagy az érdeklődés, hogy a hónapban már a második táncos mulatságot tartották az elmúlt hétvégén. Városlőd polgármestere, Schell Tamás köszöntőjében kifejtette, az elmúlt évtizedek alatt több mint harmincezren vettek részt a sváb bálokon.

A cél ezúttal is ugyanaz, mint a múltban bármikor: együtt mulasson több generáció és erősödjön a közösségi összetartás. Fontos, hogy a svábok kulturális és gasztronómiai értékeivel ne csak a felnőtt és idősebb korosztály legyen tisztában, hanem az ifjúság, a fiatalok is – hangsúlyozta a településvezető, aki beszéde végén köszönetet mondott a bálban fellépő művészeti csoportoknak, hiszen hangsúlyos a helyi kulturális életben elfoglalt szerepük. Kiemelte a Reiter Andrea és Petres Ákos vezette Pergő-Rozmaring Néptáncegyüttes által a falu közösségéért végzett példamutató munkát. Megköszönte a Városlődi Vegyeskar tagjainak és Bankó Mónika karnagy fáradhatatlan tevékenységét.

Schell Tamás felhívta a figyelmet a Heimatklang együttes művészeti munkájára, és megragadta az alkalmat, hogy születésnapja alkalmából felköszöntse a csoport szakmai vezetőjét, Pfeiferné Takács Hajnalkát, a helyi német nemzetiségi általános iskola igazgatóját. Az intézményvezetőnek a jókívánságokat Ovádi Péter országgyűlési képviselő adta át ajándék kíséretében.

Ovádi Péter évek óta résztvevője a városlődi sváb bálnak. Az országgyűlési képviselő példaértékűnek nevezte a sváb kultúráért végzett értékmentő munkát
Fotó: Györkös József

A bált a vegyes kar műsora és az említett táncegyüttes palotás tánca nyitotta meg. Ovádi Péter lapunknak elmondta, feleségével évek óta részt vesz a táncos mulatságban. Az országgyűlési képviselő Városlődöt a svábok fővárosának nevezte. – Az a gazdag sváb kultúra, amellyel Városlődön és a térségben találkozhat az ember, mindenképpen figyelemre méltó. Dicséretes mind az önkormányzat, mind a német nemzetiségi önkormányzat azon irányú munkája, amelyet a német nemzetiségi értékek megőrzéséért és átörökítéséért kifejtenek. A magyar kormány rendkívül fontosnak tartja a múltbéli gyökerek ápolását – jegyezte meg a Naplónak nyilatkozva Ovádi Péter.

A mulatságon a Laudsbuben zenekar húzta a talpalávalót, egészen hajnalig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában