hirdetés

2020.02.03. 18:33

Ingyenes és fizetős útszakaszok az autópályákon

Sokszor előfordulhat, hogy bizonytalanok vagyunk abban, hogy egy adott útszakasz fizetős-e vagy sem. A büntetés elkerülése érdekében jó, ha tisztában vagyunk vele meddig mehetünk matrica nélkül.

Bárkivel bármikor előfordulhat, hogy véletlenül egy ingyenes útszakaszról ráhajtunk a fizetősre, és sajnos ilyen esetben kemény bírságra számíthatunk. Bár táblákkal jelzik a fizetős útszakaszok kezdetét, könnyen lehet, hogy épp elkerüli a figyelmünket. Készüljünk fel előre, tervezzük meg az útvonalunkat, így nem érhet minket meglepetés!

Mert akkor, ha érvényes autópálya matrica nélkül hajtunk át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, akkor egy személyautó esetében 14.875 Ft a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60.000 Ft-ra nőhet.

Ingyenes autópálya-szakaszok 2020-ban

Az autopalyamatrica.hu fejlesztetett egy saját térképes tervező és kalkulátor programot, amelynek segítségével megtervezhetjük utazásunk költségét. Ez a térképes tervező ismeri az ingyenes és a fizetős útvonalakat, és ezek alapján számolja ki, hogy milyen és hány darab autópálya matricákat kell vásárolnunk. Érdemes azonban alaposan végig böngészni a weboldalt, ahol részletesen leírják, hogy egy-egy megyében pontosan melyek az ingyenes és fizetős autópálya-útszakaszok és gyorsforgalmi utak.

2019. január 1-től a hatályos rendelet szerint az alábbi autópálya-útszakaszokat lehet díjmentesen használni:

- Az M0 autóút alábbi szakaszai: az 1. számú főút és az M5 autópálya közötti szakasz, az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) és az M3 autópálya közötti szakasz, Megyeri híd (a 2. számú főút és a 11. számú főút közötti szakasz).

- Az M31 autópálya.

- Az M60 autópálya Pécs délnyugati elkerülő szakasza az 58. és 5826. számú utak között.

- Az M8 autópálya.

- Az M9 autóút 6. számú főút és az 51. számú főút közötti szakasza, az M9 autóút (61. számú főút jelzés) Kaposvárt elkerülő szakasza.

- Az M25 autóút 252. számú főút és a 2502. j. összekötő út közötti szakasza.

- Az M4 autóút (4. számú autóút jelzés) Vecsés-Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út közötti szakasza, valamint Ceglédbercel és Cegléd közötti szakasza.

Autópálya matrica a fizetős szakaszokra

Ha sikerült végignézni a térképet és megvizsgálni az utakat, útszakaszokat, akkor gondoljuk át, hogy megéri-e a kertek alatt hosszabban és lassabban elérni a célunkat.

Az M0 körgyűrű például nagyon trükkös. Nagyon sok olyan rövid szakasza van, ami ingyenes, ember legyen a talpán, aki ezeket mind képes észben tartani. Javasoljuk, hogy aki sokat jár Pest megyében, de nem ismeri ki magát benne tökéletesen, mindenképpen vegyen egy Pest megyére érvényes megyei matricát.

Szintén a kalkulátor segítségével azt is láthatjuk, hogy a tervezett útvonalunkon jobban megéri az éves autópálya matricát megvenni, semmit egyesével a megyei matricákat, hiszen a 9. megyei matrica megváltásánál már jobban jövünk ki az évessel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában