Lehetőleg ne utazzunk a koronavírus által érintett térségbe

2020.02.11. 11:30

Már egy kézmosással is harcolhatunk a járványok ellen – a megyei kórház főorvosát kérdeztük

Egyetlen betegnél sem merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja a Csolnoky Ferenc Kórházban.

Marton Attila

– Intézményünk számos rendkívüli eseményre rendelkezik kész tervekkel, így járványok bekövetkezésére is fel vagyunk készülve. Az eddig ismeretlen koronavírus behurcolása esetére külön eljárásrendet léptettünk életbe, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ előírásainak és a nemzetközi standardoknak is megfelel, és biztosítja, hogy az intézménybe bekerült, esetleg koronavírusfertőzés-gyanús vagy koronavírussal fertőzött beteg ne válhasson további fertőzés forrásává, ne veszélyeztesse sem a kórházban ápolt betegeket, sem a személyzetet – közölte kérdésünkre Bujdosó László osztályvezető főorvos.

Bujdosó László, a Csolnoky Ferenc Kórház központi sterilizáló és kórházhigiénés osztályának osztályvezető főorvosa kiemelte, eddig a kórház egyetlen betegénél sem merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, így járványvédelmi beavatkozásra sem volt szükség. Hozzátette, minden kórokozóra eltérő szabályozás van életben. A Csolnoky-kórházban a koronavírussal kapcsolatos szabályozás a vonatkozó rendelet előírásain és a kórokozóról és az általa okozott megbetegedésekről szerzett ismereteken alapul. Gondoskodtak a szükséges védőeszközökről, fertőtlenítőszerekről és – berendezésekről, az eljárásrendet – a kórokozóról és a fertőzés lefolyásáról rendelkezésre álló ismeretek változása miatt – folyamatosan aktualizálják.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy az influenza és a koronavírus megelőzéséhez is érdemes kerülni a kontaktust a légúti betegekkel. Érdemes naponta többször szellőztetni, és különösen fontos a higiénia: a kezünket naponta többször mossuk meg alaposan szappannal. Lehetőleg zsebkendőbe köhögjünk, mosatlan kézzel ne együnk, valamint ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba. Bujdosó László arról is beszélt, lehetőleg ne utazzunk a járvány által érintett térségbe. Az osztályvezető megjegyezte, a koronavírus ellen egyelőre még sem oltás, sem hatékony gyógyszer nem létezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában