A szabadság nem állapot, hanem feladat

2020.02.19. 16:00

Pápára érkezett a Terror Háza Múzeum vándorkiállítása

A rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára létrejött, a Fő téren három héten át látható tablókiállítást ünnepélyesen nyitották meg a Városházán.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió

A kommunizmus bukására és a kelet-európai nemzetek harminc évvel ezelőtti antikommunista forradalmára emlékező 30 éve szabadon című kiállítást nyitották meg kedden a Városházán. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében személyes emlékeivel idézte fel a 20. század egyik legnagyobb sorsfordulóját.

Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében személyes emlékeivel idézte fel a 20.
század egyik legnagyobb sorsfordulóját
Fotó: Laskovics Márió

– 1988 áprilisától irtózatosan felgyorsult minden. Nem tudom, hogy mi az a lélektani határ, amikor azt lehetett érezni, hogy nincsen tovább. Visszanézve a történelembe, azt látjuk, hogy nagyon korán bekövetkezett. De azon hónapok megélésekor nem tudhattuk, hogy meddig tart még az a rendszer, és mikor következik be valami más. Egymást követték aztán a demonstrációk, a különböző szervezetek megalakulása – osztotta meg. Visszaemlékezett az 1989. március 15-én Pápán, a kastélyudvaron megtartott ellenzéki ünnepségre, ahol felolvasták az ellenzéki szervezetek – Cserhalmi György színművész által délelőtt Budapesten felolvasott – tizenkét pontját, amit a helyieknek is volt bátorsága megtapsolni.

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze felelevenítette az 1945 utáni
szabadsághiányos korszakot, illetve bemutatta a vándorkiállítást
Fotó: Laskovics Márió

Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze elmondta, a „30 éve szabadon”- emlékbizottság megbízásából létrejött tablókiállítás 2019 júniusában nyílt meg a budapesti múzeum előtt, és három nagyobb egységen keresztül, kronologikusan mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltoztatásig. A tizenhárom tabló idézetekkel és fényképekkel jeleníti meg azt a diktatórikus rendszert, amely összeomlásáig megfosztotta a magyarokat szabadságuktól. Az ötletet az adta, hogy hazánk 2019. március 15. és 2021. június 19. között az 1989–90-es rendszerváltoztatás harmincadik évfordulójára emlékezik.

– A történettudomány 1989-90-et a csodák évének nevezi. Azóta jelentősen felhalmozódott a tudásanyag az 1945 és 1989 közötti, szabadsághiányos korszakról. A rendszerváltoztatás nem író-, tárgyalóasztalok mögött, hanem komoly emberi tényezők, demonstrációk – mint például az erdélyi magyar falu-rombolás elleni tüntetés, vagy Nagy Imre és mártírtársai újratemetése – hatására dőlt el. A harmadik egység az 1990 utáni eredményekről szól, kiemelve az 1999-es NATO- és a 2004-es Európai Unió-csatlakozást – ismertette.

A megnyitón Csépai Eszter színművész versekkel, dalokkal működött közre
Fotó: Laskovics Márió

A történész hozzátette, az oktatási jellegű tárlat kiemelt célcsoportja a fiatal korosztály. A több hazai nagyvárosban már bemutatott kiállítás megfordult külföldön is, egyebek mellett Brüsszelben, Berlinben, Kolozsváron, Temesváron, jövő héten pedig Varsóba viszik el. Mint megjegyezte, a kiállítás legfontosabb üzenete, hogy a szabadság nem egy állapot, hanem egy feladat, amiért napi szinten meg kell dolgozni, küzdeni. 1990-től kezdve csak magunkat okolhatjuk vagy dicsérhetjük az elért eredményeinkért.

A Trabantból és tablókból álló, 30 éve szabadon című kiállítás március 9-ig látható a
pápai Fő téren
Fotó: Laskovics Márió

A megnyitón Csépai Eszter színművész versekkel, dalokkal működött közre. A résztvevők állófogadást követően együtt tekintették meg a Fő téren március 9-ig látható, Trabantból és tablókból álló tárlatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában