Valóra válik az álmuk

2020.02.01. 11:30

Rehabilitációs napközi otthont létesítenek Devecserben

A devecseri Fanni Ház küldetése – azaz irányt mutatni azoknak a fejlődési rendellenességgel élő gyermekeknek és családtagjaiknak, akik nehézséggel kezdik és élik az életüket – egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

Borsos Renáta

Séfer Hajnalka korai fejlesztési foglalkozást tartott a kis Gergőnek, aki nagy küzdelem árán jutott el az első lépésekig

James R. Doty író mondta: „Csak úgy tudod igazán megváltoztatni és jobbá tenni az életedet, ha megváltoztatod és jobbá teszed másokét.” A devecseri Fanni Ház szakemberei ezen gondolatok jegyében, elhivatottan dolgoznak a fogyatékkal élő és a súlyosan sérült gyermekekért nap mint nap. Az országos viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű Fanni Ház kora gyermekkori intervenciós központ és konduktív ambulancia, ahol a családok egy helyen, egy intézményen belül kapják meg mindazon fejlesztéseket, egyéni állapotra szabott terápiákat, amelyekre egy eltérő fejlődésmenetű gyermeknek vagy felnőttet gondozó családnak szüksége van. Az intézményen belül dolgozó szakemberek a küzdelmes fejlődés útján szeretettel és elfogadással kísérik az eltérő fejlődésmenettel élő, sérült gyerekeket.

Ferenczi Gábor jelentette be az önkormányzat támogatását Séfer Hajnalkának és a jelenlévőknek Fotó: Györkös József/Napló

A terv egy új, megyénkben egyedülálló és országosan is hiánypótló intézményegység, egy súlyos fogyatékkal élő gyermekeket ellátó rehabilitációs napközi létrehozása. A kuratórium és a szülők együttes álma a tervezés fázisába lépett, a megvalósulás irányába halad.

A Fanni Ház vezetője, a kora gyermekkori intervenciós konzulens Séfer Hajnalka kiemelte: a céljuk, hogy segítsenek olyan családoknak, amelyeknél a sérült családtag ellátása állandó, egész napos törődést és odafigyelést, szakszerű gondoskodást igényel. A nemes ügy mellé állt a devecseri önkormányzat, a fehérvári Imre Sándor Színház és a segíteni vágyó civilek.

Az új intézményegység létrehozásához a devecseri önkormányzat az egykori járási Berta Kórház épületegyüttesében húsz évre ingyen biztosít egy felújításra szoruló, de már új tetőszerkezettel bíró ingatlanrészt – tudtuk meg a városvezető Ferenczi Gábor bejelentéséből.

Séfer Hajnalka korai fejlesztési foglalkozást tartott a kis Gergőnek, aki nagy küzdelem árán jutott el az első lépésekig

A felajánláshoz a fehérvári Imre Sándor Szeretetszínház egy jótékonysági előadás bemutatásával csatlakozott. A társulatban játszó fiatalok – akik között állami gondozottak, hátrányos helyzetűek, sérültek vannak – az Isten pénze című musicalt a napokban mutatták be az ajkai művelődési központban. A karitatív célú alkalomra összegyűlt közel 400 ember az előadás jegy­árával állt a nemes ügy mellé. A jótékonysági eseményen lélekemelő volt a részese lenni annak, hogy a szintén támogatásra szoruló gyermekek azért játszanak a színpadon, hogy segítsenek súlyosan sérült, fogyatékkal élő társaiknak.

Séfer Hajnalkától megtudtuk, további céljuk a devecseri épületrész felújítása. Szakemberek, építési vállalkozók, építőanyag-kereskedések segítségére számítanak, hogy a súlyos állapotú gyermekek mielőbb a megfelelő helyen legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában