Újszerűen, mégis egyszerűen

2020.02.18. 07:00

Veszprém megyei sikerek a közétkeztetési szakácsversenyen

Jövőre lesz hetven éve, hogy létrejött a Bakonyvidéki Vendéglátó Vállalat. Jogutódját Bakony Gasztként ismertük.

Őrsi Ágnes

Az országos szakácsversenyen Simon András volt a megyei csapat vezetője, mellette Telek Mónika és Bajkai Ádám alkották a döntőben kimagaslóan szerepelt gárdát

Fotó: Vihar Gergely

A gyermekétkeztetéssel foglalkozó társaság három esztendeje tagja a Hungast cégcsoportnak, a Veszprém megyeiek ezért indultak Hungast Bakony Gaszt néven azon az országos szakácsversenyen, amelynek néhány napja volt az eredményhirdetése.

A közétkeztetésben dolgozók számára kétévente szerveznek szakácsversenyt azzal a céllal, hogy a gasztronómia ezen részében is teret nyerjenek az új technológiák, innovációs eredmények.

A 2019-20-as versenyről Simon Andrással beszélgetünk, aki a társaság üzemeltetési vezetője, mellesleg igencsak szakmabeli (nívós helyeken dolgozott szakácsként, eredményesen versenyzett, volt hidegkonyhabajnok, évek óta viszi a szakácstechnológiát). Ő volt a séf, Telek Mónika irányítóval és Bajkai Ádám szakács segítővel alkották a háromtagú megyei csapatot. Azt gondolnánk, hogy a sok megkötés között a gasztromérkőzés elhivatott vendéglátósok vetélkedése volt, akik most megmutathatták, mi mindenre képesek? Beszélgetőtársam azonnal kijavít: tényleg neves szakemberek szálltak ringbe, akik naprakészek az újdonságokból is, amit viszont valóban meg szerettek volna mutatni: 2-300 forinttal magasabb nyersanyagnormából mennyivel finomabb, változatosabb lehetne az üzemi konyha is!

A különdíjas desszert: mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejföl- mousse-al, fehércsokoládéval és cukkinisalátával

Mik is voltak a verseny feltételei? Az érvényes normakeretet jóval meghaladó, nettó 550 forintból kellett előételt, főételt és desszertet készíteni különböző adagszámokban, természetes azonos minőségben, újszerűen, kreatívan, mégis egyszerűen, ám hagyományőrzően – összességében olcsó ételeket. Egyben kellett felhasználni a lecsót, a népszerű magyar ételt, legalább két idénygyümölcsöt – zöldséget és mézet is kellett szerepeltetni.

A megyei csapat előételnek lecsókrémlevest készített, a levesbetét színes paprikatekercs volt lestyános kecskesajtkrémmel és magvas ropogóssal. Főételként sous-vide (vákuumos sütési technológia alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig) kacsamell készült szilvamártással, kelkáposztás házi nudlival. Díjnyertes desszertjük volt a kapros tejfölmousse édesköményes cukkinisalátával. Akár a nagy nemzetközi szakácsversenyen, mindezt többször is előre megfőzték, hiszen forintra, grammra, másodpercre teljesítve kellett három óra alatt három zsűri előtt teljesíteni. A konyhai zsűri a technológiát figyelte, a NÉBIH-zsűri az élelmiszerbiztonságot, a kóstoló zsűri pedig az ételek minőségét vette górcső alá.

Az országos szakácsversenyen Simon András volt a megyei csapat vezetője, mellette Telek Mónika és Bajkai Ádám alkották a döntőben kimagaslóan szerepelt gárdát

A közétkeztetési szakemberek országos versenyén 48 csapat indult, 12 jutott a döntőbe. A mieink elhozták a második helyet, a legjobb desszertnek járó különdíjat és egy halom támogatói díjat. Adódik a kérdés, hogy a társaság konyháin mikor szerepel a versenymenü? Megtudtuk, hogy a kiszámíthatóság érdekében két-három hónapra előre tervezett étlappal dolgoznak, így a lecsókrémleves áprilisban jelenik meg, a sous-vide kacsamellet pedig az év végi ebédek között várhatják az ifjú vendégek.

Naponta tizenegyezer adag étel

A közétkeztetés nagyon fontos szegmense a vendéglátásnak, országosan, naponta másfél-kétmillió ember veszi igénybe. Ami a Hungast Kft.-t illeti: a társaság a diák-, a dolgozói és a szociális étkeztetésben vállal részt, naponta kétszázezer adag menüt készítenek. Veszprém megyei tagvállalata, a Hungast-Bakony Gaszt Zrt. hat városban, tizenhárom főzőkonyhán naponta tizenegyezer adag ételt főz fiataloknak, bölcsődésektől középiskolásokig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában