Bontás helyett felújítás

2020.03.14. 07:00

Díjazták az Év balatoni háza pályázat nyerteseit

Az Év balatoni háza 2019 építészeti díjpályázat kiírására lakóház, középület, üdülő, illetve gazdasági épület kategóriában lehetett pályázni. A nyerteseknek pénteken adták át a díjakat.

Kovács Erika

A gazdasági épületeknél a badacsonytomaji Hableány Laposa Borászatot díjazták, a felelős építész Kis Péter

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- Ne bontsuk le a régi balatoni épületeket, hanem inkább újítsuk fel, illetve új funkcióval ruházzuk fel őket – mondta L. Balogh Krisztina, a kiírást támogató Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkárságának főosztályvezetője az Év balatoni háza 2019 pályázat ünnepélyes díjátadóján a Hableány Laposa Borászatban.

A balatoni lakóházak közül Dörgicsén a trombitás háza nyert, amelyet Villányi Norbert és V. Marton Rozália tervezett Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az Év balatoni háza 2019 építészeti pályázat ünnepélyes díjátadóján méltatta a balatoni építészeti értékek őrzőit Fenyvesi Zoltán, majd elismeréssel szólt Badacsony látványos fejlődéséről. Az országgyűlési képviselő kiemelte, nagyon sokan dolgoznak a Balatonnál a minőségi szolgáltatásokért, a díjazott épületek pedig példát, irányt mutatnak másoknak. Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere üdvözölte, hogy ismét kiírták a pályázatot, keresve ezzel a legszebb balatoni épületeket.

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a bírálóbizottság titkára felidézte, a pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület és a Balatoni Szövetség (BSZ) másodszor kezdeményezte és szervezte, elsősorban a minőségi építészet népszerűsítése végett. A kiírásra lakóház, középület, üdülő, illetve gazdasági épület kategóriában lehetett pályázni. A nyolctagú bírálóbizottság élén Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állt.

A gazdasági épületeknél a badacsonytomaji Hableány Laposa Borászatot díjazták, a felelős építész Kis Péter Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az értékelés szerint 2019-et tekintve a balatoni lakóházak közül Dörgicsén a trombitás háza nyert, amelyet Villányi Norbert és V. Marton Rozália tervezett. A gazdasági épületeknél a badacsonytomaji Hableány Laposa Borászatot díjazták, amelynek felelős építésze Kis Péter. A középületek közül Tihanyban a kikötőt ismerték el, amelynek építészetéért Pápay György felelt. A Nők a Balatonért Egyesület különdíját Tihanyban a civilek háza kapta meg, amelyet Vér Péter tervezett. Adott át különdíjat a BSZ is, amelyet Mindszentkállán a Sajtos Gábor tervezte Borász háza nyert el. A magyar építőművészek különdíjával ismerték el Balatonfüreden a városi uszodát, az épületet Varga Tamás tervezte. A Magyar Építészek Veszprém Megyei Kamarájának különdíját Balatonfüreden a vasútállomás és buszpályaudvar épülete kapta meg, Gyarmati Tamás tervezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában