március 15.

2020.03.17. 07:00

A járvány árnyékában csendesen ünnepeltek Várpalotán

Ugyan a koronavírus-járvány miatt Várpalotán nem tartották meg a március 15-i ünnepségeket, ám a nemzeti ünnepen az önkormányzat, a járási hivatal, a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a politikai pártok képviselői is elhelyezték koszorúikat a Thuri téri ’48-as emlékműnél.

Szabó Péter Dániel

Csak a koszorúzást tartották meg a Thuri téri ’48-as emlékműnél. Képünkön Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az elmúlt hét elején döntött az ünnepi programok, valamint a kistérségi versmondó verseny elhalasztásáról is a helyi operatív törzs. Vasárnap reggel azonban koszorúztak a Thuri téri emlékműnél. A várpalotai önkormányzat nevében Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester helyezett el koszorút, de tisztelegtek az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei előtt a Várpalotai Járási Hivatal, az MH Bakony Harckiképző Központ, a Várpalotai Rendőrkapitányság, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, a Thury-Vár Nonprofit Kft. és a Palotai Turul Társaság képviselői is.

A politikai pártok közül a Mi Hazánk Mozgalom képviselői koszorúztak a rendhagyó ünnepségen, amelyet megelőzően, március 15-e reggelén a DK, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd képviselői Sipos Tamás önkormányzati képviselővel közösen helyeztek el koszorút az emlékmű lábánál.

A Thury-várba tervezett március 15-i ünnepségen Antal László önkormányzati képviselő mondott volna beszédet. A lapunkhoz eljuttatott, s a városi televízió felületein közzétett köszöntőben a városatya hangsúlyozta, többségünknek az 1848/49-es forradalomra gondolva a március 15-i pesti események idéződnek fel, Petőfivel és a márciusi ifjak tetteivel.

– Valójában a forradalminak nevezhető események európai bátorító hatásra indultak meg március első napjaiban, a pozsonyi ország- gyűlésben. Az ott elfogadott határozatok a magyar társadalom széles körének forradalmi várakozásait testesítették meg – mondta el Antal László, aki szerint a március 15-i események mindenki számára világossá tették, hogy Kossuth mondatai termékeny talajra hullottak, és az országgyűlés valódi népképviseletté vált.

Csak a koszorúzást tartották meg a Thuri téri ’48-as emlékműnél. Képünkön Campanari-Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Antal László hozzátette, hiába minden elszántság, hősiesség az 1848/49-es szabadságharcban, a túlerő végül legyűrte haderőnket. – Az ezt követő megtorlás időszakát sokan nemzethalálként élték meg, ami a megtorlások, kényszersorozások, visszarendeződés fényében érthető. Mai szemmel nézve ez már másképp látszik: egyrészt a szellem már kiszabadult a palackból, és nem lett teljes visszarendeződés, megteremtették a polgárosodás alapjait, másrészt a 20 év múlva bekövetkező kiegyezés az akkori forradalmárok hősiessége nélkül nem következhetett volna be. Petőfit idézve a mi dolgunk az emlékezés és tiszteletadás. Dolgunk továbbá, hogy elődeinket követve, tetteink által mi magunk is példaképpé válhassunk a gyermekeink számára – összegzett Antal László.

A várba tervezett ünnepségen a Thuri gimnázium diákjai Szabadság, szerelem… címmel adtak volna megemlékező műsort, az előadást a városi televízió különböző felületein keresztül láthatta az emlékező közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában