Egy időre átalakult a hitélet

2020.03.25. 14:00

A szentmiséket és az istentiszteleteket az online térbe költöztették

A kormány rendelkezéseivel összhangban az egyházakban is mellőzik a személyes találkozásokat, valamint átmenetileg szünetelnek az ételosztások. Az istentiszteletekbe és a szentmisékbe az interneten keresztül kapcsolódhatnak be a hívek.

Laskovics Márió

A bezárt pápai Szent Benedek-plébánián a hívek részvétele nélkül mutatják be a szentmisei liturgiát

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának mind a tizenegy tagja intézkedéseket vezetett be múlt héten a hívei védelmében a koronavírus-járvány miatt. Az evangélikus egyház hozta meg a legszigorúbb döntést: március 16-tól legalább virágvasárnapig nem lehet részt venni istentiszteleteken a templomaikban, csak online közvetítik azokat, így úrvacsora sem lesz. Ezenkívül az esketéseket és a keresztelőket sem tartják meg április 5-ig, virágvasárnapig.

A pápai Szent József-kápolnában is rács tartja távol saját érdekükben a híveket az oltártól és a közösségi terektől. Követik az előírásokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

A temetéseket – szűk családi körben – megtartják. Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese a püspöki tanács levele alapján úgy nyilatkozott, a szolidaritás jegyében tartózkodnak minden közösségi, gyülekezeti alkalom megtartásától is. A lelkészektől azt kérik, lelki gondozói oda- adással figyeljenek a hívekre, különösen az idősekre, a betegekre és az egyedülállókra. A gyülekezettől pedig azt, hogy lehetőség szerint segítsenek a rászorulóknak a bevásárlásban, a postai és a gyógyszertári ügyintézésben.

Az esperes felhívta a figyelmet az országos egyházi weblap és a közmédia online istentiszteleteire, tartalmaira.

A református egyház gyülekezetei is szüneteltetik az egyházi rendezvényeket a zsinat előírásainak megfelelően. A Pápai Református Egyházközség vasárnaptól élő közvetítést biztosít a megszokott istentiszteleti órában, azaz délelőtt 10 órakor a közösségi oldalán. Az Immánuel Közösségi Ház bejáratában olvasható a közlemény, miszerint a vírusos időszakban egészségügyi okokból szünetel az ételosztás, viszont a piaci ételdobozba rendszeresen helyeznek el ételt.

A pápai katolikus plébániák szintén alkalmazkodnak a rendelkezésekhez, így múlt vasárnaptól nem tartanak szentmiséket, keresztutakat, rózsafüzéreket. Mail József apát-plébános csütörtökön bejelentette, hogy ugyanakkor a templomok nyitva tartanak 15 óráig. A temetéseket szűk körben, a sírnál tartják meg, ugyanis a ravatalozóban egyszerre kevés hozzátartozó lehet jelen. Kiemelte, fokozottan ügyelnek a higiéniai előírásokra. A virágvasárnap, a húsvét és a bérmálás megtartása további püspöki rendelkezések függvényében várható.

A betegellátásban, a gyóntatásban és a rendkívüli áldoztatásban az állami előírásokat követik. A plébániákon a szentmiséket a hívek részvétele nélkül mutatják be, de arra buzdítják őket, hogy otthonról, az interneten keresztül kapcsolódjanak be a liturgiába, illetve arra, hogy többet imádkozzanak és gyakran olvassák a Szentírást.

Salgó Ferenc kanonok, plébánosi kormányzó vasárnap óta minden reggel hét órakor szentmisét mutat be a Szent Anna-templomban, amit a Mária Rádió pápai stúdiója élőben közvetít a közösségi oldalán, illetve felvételről sugároz 18 órakor a helyi rádióadásában. Ennek a templomnak a faliújságján egyébként imádság is olvasható a járvány idején.

A bezárt pápai Szent Benedek-plébánián a hívek részvétele nélkül mutatják be a szentmisei liturgiát
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A baptista egyházban a gyülekezeti istentiszteleti és egyéb alkalmakat átköltöztetik az online térbe. Az online közvetítéseket, az interneten sugárzott istentiszteleteket, lelki tartalmakat javasolják otthoni, családi körben történő megtekintésre. Boncz Zoltán, a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet vezető lelkipásztora elmondta, a házi csoportokra a Zoom alkalmazást használják, ami úgy néz ki, hogy a hívek ülnek az okostelefon, a tablet vagy a laptop előtt, az alkalmat vezető kérdez, a többiek válaszolnak, és közösen olvasnak a Bibliából.

Vasárnap többek között Balatonfüredről, Zalaegerszegről, Lentiből és Pápáról is részt vettek ilyen alkalmon. Van prédikáció, ima, zene, és mindig más fogalmaz meg imakérést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában