Megsanyargatott sorsok

2020.03.09. 11:30

A Szovjetunió rabtelepeinek magyar áldozataira emlékeztek a Szaléziánumban

Filmvetítéssel és előadással emlékeztek a Szovjetunióba hurcolt magyarokra a napokban a Szaléziánumban.

Marton Attila

Menczer Erzsébet elmondta: 1944 őszétől közel egymillió ártatlan embert hurcoltak el Magyarországról a Szovjetunióba

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Menczer Gusztáv – Életre ítélve című dokumentumfilmet a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet rendezvényén mutatták be. A vetítés előtt Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke történelmi áttekintést tartott a szovjet rendszer bűneiről, egyúttal megemlékezett édesapjáról, Menczer Gusztávról.

Menczer Erzsébet elmondta, 1944 őszétől közel egymillió ártatlan embert hurcoltak el hazánkból a magyar hatóságok közreműködésével a Szovjetunió rabtelepeire: a kényszermunkásokat rövidebb időre, míg a politikai elítélteket akár nyolc-tíz évre, miközben az itthon maradtakra sok esetben koncepciós per, kitelepítés vagy munkatábor várt. Hozzátette, 1956-ig 2,5-3 millió ember életét nyomorította meg a kommunista rezsim. Mintegy 350 ezer katonát, 250 ezer német ajkú magyar állampolgárt, százezernél is több 15–45 éves korú embert, valamint a nemkívánatosnak tartott politikai elítélteket deportálták. Utóbbi körbe kutatásaik szerint mintegy 80 ezren tartoztak, és közülük mindössze 3,5 ezren térhettek haza, a többiek szibériai lágerekben hunytak el. Menczer Erzsébet kiemelte, a magyar kormány 2010 óta megújította az emlékezetpolitikát, a múlt bűneiről nyíltan, őszintén lehet beszélni, és a múlt feldolgozását segíti az is, hogy az elmúlt esztendőkben mintegy 650 ezer áldozat irat­anyaga került haza digitálisan.

Menczer Erzsébet elmondta: 1944 őszétől közel egymillió ártatlan embert hurcoltak el Magyarországról a Szovjetunióba Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az előadó a saját édesapjáról elmondta: Menczer Gusztávot végzős orvostanhallgatóként hurcolták el 1945-ben, és közel kilenc évet töltött a Gulagon politikai rabként. 1990-től a Kárpótlás Társadalmi Kollégiumának elnökeként tevékenykedett, és alapítója, illetve vezetője volt a Szorakésznek. Menczer Gusztáv nevéhez fűződik a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjának létrehozása, a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapját létrehozó törvénytervezetet pedig Menczer Erzsébet terjesztette be a parlamentnek.

A filmbemutatón részt vett Csapó Harold Gábor rendező, majd a kommunizmus áldozatainak lelki üdvéért Márfi Gyula emeritus érsek mondott imát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában