Elhalasztják a nem sürgős ellátásokat a Veszprém megyei kórházakban

Elhalasztják a veszprémi, az ajkai és a pápai kórházban az átütemezhető ellátásokat.

Marton Attila, Polgár Bettina, Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Hétfőtől elhalasztják a Csolnoky Ferenc Kórház valamennyi telephelyén az átütemezhető ellátásokat, és szüneteltetik a leletkiadást is. Az úgynevezett elektív ellátásokat – fekvő, egynapos, ambuláns, járóbeteg-szakellátás – a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel halasztják el, közölte az intézmény. A járóbeteg-ellátásban kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodás veszélyét jelentő eseteket látják el, minden egyéb ellátást – például fizikoterápia, gyógytorna – a kihirdetett veszélyhelyzet végéig felfüggesztenek, írták.

Szüneteltetik a szűréseket és a kontrollvizsgálatokat, a szájsebészeti ellátást, és az elektív kivizsgálásokat, valamint a gondozást, kivéve, ahol állapotromlás következne be, vagy szükséges az orvosi beavatkozás, mint például varratszedés, kötözés, gipszeltávolítás, terhes-gondozás. Szünetel a személyes leletkiadás is az intézményben: ennek kapcsán kiemelték, hogy a leletek elérhetők az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületen. Az Onkológiai Centrum által végzett kemoterápiás és sugárterápiás kezelések nem halasztható beavatkozásnak számítanak, ezért ezeket folyamatosan elvégzik.

Az intézmény arra kéri a betegeket, hogy aki kontrollvizsgálat vagy szakorvosi javaslat lejárta miatt keresné fel a rendelést, halassza el látogatását, mert az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Az előjegyzett betegeket értesítik az intézkedésről, és az időponttal rendelkező betegek később, a járványügyi veszélyhelyzet megszűnésével új időpontot kapnak. Hozzátették, valamennyi akut, sürgősségi ellátást igénylő esetben a kórház sürgősségi osztályát kell felkeresni. A koronavírus gyanúval érkező beteget a kivizsgálások idejére elkülönítik, zárul az intézmény közleménye.

Keddtől az ajkai Magyar Imre Kórházban is intézkedéseket léptettek életbe. Tegnaptól visszavonásig szüneteltetik a tervezhető, nem a sürgősség körébe tartozó (elektív) betegellátást mind a fekvő-, mind a járóbeteg-ellátásban, valamint az intézményben minden szakrendelés szünetel, olvasható a Nagy Zoltán főigazgató által a kórház honlapján közzétett közleményben. A kórház épületében lévő gyógyszertár működése is szünetel.

Töreki-Vörös Ibolya, a pápai Gróf Esterházy Kórház főigazgatója elmondta, március 16-án, hétfőn reggeltől csak sürgős műtéti beavatkozásokat folytathatnak, illetve a kórházi osztályokra is csak úgynevezett akut sürgősségi ellátás céljából vehetnek fel betegeket. Ez alól a daganatos betegek kezelése jelent kivételt. Megtudtuk, csütörtöktől a járóbeteg ellátást is felfüggesztik a szakrendelőben, kizárólag a sürgős eseteket látják el. A főigazgató ugyanakkor elnézést kért minden olyan betegtől, aki az elkövetkezendő időszakra betegellátással kapcsolatos előjegyzéssel rendelkezett.

A betegek és a kórházi dolgozók védelme érdekében az intézménybe való bejutást szintén csütörtöktől korlátozzák: a sürgősségi ellátásra jelentkezők csak a Jókai utcai bejáraton tudnak bebocsátást nyerni, a szakrendelő diagnosztikus vizsgálataira jelentkezők pedig kizárólag a Séllyei utca felől tudnak belépni. Mindkét belépési ponton megállítják majd a pácienseket, és megkérdezik, milyen okból jöttek, illetve a beutalójukat is elkérhetik.

A gyógyszerek felírása nem marad el, az adott szakrendelésen telefonon lehet egyeztetni, és az e-receptek kiválthatóak lesznek a patikákban. Havrilla Gyula, a Gróf Esterházy Kórház orvos-igazgatója a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, arra kérik a lakosságot, hogy az elkövetkezendő időszakban csak nagyon indokolt esetben keressék fel a kórházat.

Töreki-Vörös Ibolya hozzátette, jelenleg nincs tudomásuk új koronavírus pozitivitású pápai, vagy Pápa környéki betegről. A főigazgató elmondta, a kórház dolgozóit tekintve egyetlen kollégájuk, egy szakdolgozó tartózkodik önkéntes karanténban, aki nemrég érkezett haza külföldről, nem vírusfertőzött országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában