több óvintézkedést is bevezettek

2020.03.14. 07:00

Elkerülte Pápát a koronavírus

Továbbra sem tudni olyan pápairól, aki megfertőződött volna koronavírussal – közölte pénteken Bilinszky Zsuzsanna, a Gróf Esterházy Kórház infektológusa, higiénikusa.

Polgár Tibor

A pápai Gróf Esterházy Kórház legújabb beruházásával színvonalasabbá válik a betegellátás, csökken a várakozási idő, pontosabbá válik a diagnosztika

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A szakorvos kiemelte, a híresztelésekkel ellentétben eddig csak egy esetben merült fel olyan gyanú, hogy koronavírusos beteg került a kórházuk látókörébe: előző szombaton a háziorvosi ügyeleti rendszerből irányítottak a sürgősségi osztályra egy olyan pácienst, aki lázra, köhögésre, gyengeségre panaszkodott, és két héttel korábban Olaszországban járt. A gyanú miatt a kórházban védőruhában látták el a beteget, akit aztán speciális mentővel az ajkai kórház fertőzőosztályára szállítottak. Itt két koronavírustesztet végeztek el a pápai páciensen, és mindkettő negatív eredményt hozott. A beteg jelenleg panaszmentes, hamarosan hazaengedhetik. A fertőző betegségekkel kapcsolatosan a megyében illetékes ajkai kórház tájékoztatása szerint Pápáról és a járásból más gyanús eset nem került a látókörükbe – fűzte hozzá Bilinszky Zsuzsanna.

Az infektológus elmondta, a külföldről (különösen a repülővel) hazatérők számára mindenképpen ajánlott önkéntes házi karanténba vonulni, azaz otthon maradni két hétig, miközben nem célszerű vendégeket fogadni. Ha valaki felső légúti megbetegedés tüneteit észleli magán, és járt korábban külföldön, ne menjen be a rendelőbe, hanem telefonon értesítse háziorvosát, aki gondoskodik az elszállításáról.

Töreki-Vörös Ibolya, a pápai kórház főigazgatója hangsúlyozta, több óvintézkedést is bevezettek, továbbá rendelkeznek megfelelő mennyiségű védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel, feltöltötték ezekkel az intézmény raktárait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában