Kesztyűt, maszkot gyűjtenek

2020.03.21. 07:00

„Kincsekre” leltek a tótvázsonyi műhelyekben

A megelőzés érdekében – mivel az áruházakban, a boltokban és a neten is egyre nehezebb hozzájutni gumikesztyűhöz és arcmaszkhoz – gyűjtést kezdeményeztek a faluban. A különböző szervezetek képviselői egyeztettek a veszélyhelyzetben végzendő feladatokról, majd kérték a lakosság segítségét, hogy akinek van még otthon fel nem használt védőfelszerelése, és azt felajánlaná, akkor jelezze feléjük.

Molnár Sándor

Forrás: Ferentzi Zsófia

Az így kapott kesztyűket és szájmaszkokat a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületnél tárolják, és folyamatosan osztják ki a kisboltban dolgozóknak, a falugondnoknak, vagy azoknak az önkénteseknek, akik az időseknek vásárolnak.

Szendrei Szilárd néhány maszkot és gumikesztyűt ad át Schalbert Tibor boltvezetőnek a tótvázsonyi kisboltban Fotó: Pichnerné Molnár Henrietta

A Tótvázsonyban háziorvosként dolgozó Ferentzi Zsófia elmondta, hogy bőven rendelkezik védőfelszereléssel, viszont olyan védőmaszkja nem volt, amit egy koronavírusos pácienssel való találkozáskor viselhetne. Az FFP3 maszk nem tartozik a háziorvosi rendeléshez kötelezően előírt felszerelések közé, és elég hamar elfogyott a boltokból. A doktornő talált egy használaton kívüli, tiszta FFP3 maszkot a férje barkácsműhelyében, aminek nagy hasznát veszi a légúti megbetegedéses vizsgálatoknál.

Mivel tudja, hogy sok asztalos és mesterember dolgozik a környéken, néhányat felhívott és kiderült, hogy többeknek van még ilyen maszkja. Ekkor fordult az ifjúsági egyesülethez, akik elkezdték szervezni a gyűjtést. A doktornő kiemelte azt is, hogy nagyon kevés páciens érkezik manapság a rendelésekre. A receptek, szükséges papírok átadását, a kézi patikázást kültéren, a rendelő előtti féltetőben végezik. A rendelőbe legutóbb is csak egy gyermeket hoztak védőoltásra, mert mindenki megértette, hogy fontos csökkenteni a személyes találkozások számát. Ugyanakkor a telefon folyamatosan csöng a rendelőben, hiszen ez a cél, hogy távkonzultációt tartsanak.

Veressné Szabó Adrienn riporter és Ferentzi Zsófia doktornő a helyi televízióban beszélgettek a vírushelyzetről Fotó: Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

Fennakadás és probléma nincs a kialakult helyzetből, a recepteket pedig felírja a felhőbe. – Mindenkinek – akinek légúti panaszai vannak – azt tanácsolom, hogy vegyen fel szájmaszkot és óvjuk meg egymást. Ne adjuk tovább a fertőzést – tette még hozzá Ferentzi Zsófia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában