Közösen űzték el az idei telet

2020.03.04. 07:00

Kiszebábégetéssel, tánccal várták a tavaszt Ajkán

Az ajkai önkormányzat Városrehabilitációs Irodája és a Bányász Kulturális Egyesület közös szervezésében néptánccal és kiszebábégetéssel kísért, télűző és tavaszváró közösségi rendezvényt tartottak a napokban.

Borsos Renáta

Fotó: egyesület

A táncosok farsangi rigmusokkal, illetve úgynevezett bolond menyasszony összeállítással kedveskedtek a megjelenteknek. Az egybegyűlteket Oravecz Edit közösségfejlesztő köszöntötte az egyesület közösségi házában.

Az Ajkai Szépírók Asztaltársasága nevében Bakonyi Zoltánné a farsangi népszokásokról és hagyományokról tartott előadást. Mint mondta, a katolikus egyházi kalendárium szerint, a farsang időszaka vízkereszt ünnepétől indul és hamvazószerdaig tart. A farsangi álarcos alakoskodás, a különféle jelmezek felöltése erre az időszakra tehető. Ilyenkor álarcok mögé bújva szabadon lehet mulatni, a néphagyomány szerint elűzni a telet és előcsalogatni a tavaszt.

A népszokásokat felelevenítő ismertetőt követően Csoóri Sándor Farsangi kutyabál című versét Kreiner Boglárka és Csepregi Boróka előadásában hallhatták a jelenlévők. Ezután a tánc vette át a főszerepet: Fodor Eszter és Ramasz László vezetésével az Ajka-Padragkút Néptáncegyüttes óvodás, ifjúsági és szenior tagjainak közös műsora következett. A táncosok farsangi rigmusokat, illetve úgynevezett bolond menyasszony összeállítást adtak elő. A derűs hangulatú produkció után a táncházban a profi néptáncosok és a lelkes amatőrök együtt ropták.

Fotó: egyesület

A télűző népszokás részeként kiszebábot is égettek a téren. A szalmából készített alakot a hagyomány szerint azért égették el, hogy megszabaduljanak a bajoktól. Az esemény vendéglátással zárult, melyen Horváth Lászlóné, Major Istvánné, Vargáné Baranyai Gizella és Bagics Miklósné házi süteményüket kínált a forralt bor, a meleg tea és a zsíros kenyér mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában