koszorúzás

2020.03.06. 20:00

Petőfi Sándorra emlékeztek Veszprémben

Március 6-án, pénteken 16 órakor koszorúzással emlékeztek Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására a Megyeház tér 2. szám alatti emléktáblánál.

Horváth Virág

20200306 Veszprém Megyeház tér koszorúzással emlékeznek Petőfi Sándor 1848-as veszprémi látogatására a Megyeház tér 2. szám alatti emléktáblánál. Emlékező beszédet mond Halmay Gábor önkormányzati képviselő, Petőfi Sándor versét Sz.Csordás Éva előadóművész mondja el. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, valamint a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület közös szervezésében megvalósuló rendezvényen a költő 1848. március 5-6-i veszprémi tartózkodására emlékeztek meg.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő beszédében elmondta, fontos, hogy történelmünk kiemelt alakjaira megemlékezzünk, hiszen az ő értékeikből tanulhatnak a ma élők is. – Petőfi Sándornak, mintha személyi kultusza lenne Veszprémben. 1923 óta névadója a veszprémi színháznak, korábban a Jeruzsálem-hegyet is Petőfi városrésznek nevezték, utcát neveztek el róla. Bő egy héttel a forradalom kitörése előtt Veszprémben járt, nem tudhatjuk, hogy az itt töltött idő, milyen hatással volt rá. Példaképként tekintünk rá, kiállt a hazájáért, az elnyomás ellen, a szabadságért.

Az önkormányzati képviselő kiemelte, Petőfi Sándor élete, a hazafisága erőt adhat nekünk most, 2020-ban is, hogy megőrizzük nemzeti identitásunkat, kultúránkat.

A beszéd után Veszprém városa, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, a Lokálpatrióták a Városért Egyesület és a Virágzó Veszprém Egyesület képviseletében helyezték a koszorúkat az emléktábla alá.

A programban Sz. Csordás Éva előadóművész működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában