Havazás után, éjjeli mínuszok előtt

2020.03.30. 07:00

Veszprém megyében ritka a márciusi hó, de nem példa nélküli

Rendkívül ritka, de nem példa nélküli, hogy március végén megmaradjon a hó, ahogy az történt néhány nappal ezelőtt.

Marton Attila

Forrás: Molnár Sándor/Napló

Erről beszélt a Naplónak Kovács Győző meteorológus. Mint mondta, gyenge havazás, havas eső vagy kisebb hózápor március utolsó napjaiban átlagosan négy-hatévente előfordul, de az, hogy mérhető hótakaró alakuljon ki, és az napokig meg is maradjon, ennél ritkább. Térségünkben ennek az esélye mindössze 3–6 százalék. Legutóbb 2013. március 26. és 30. között volt 15 centimétert – a Bakonyban a húsz centimétert is – meghaladó hótakaró.

Kovács Győző az elmúlt évtizedekben három esetet talált, amikor március utolsó napjaiban hótakaró alakult ki Veszprémben: 1993. március 28–29-én, 1977. március 30-31-én és 1956. március 30-án. A meteorológus elmondta, március utolsó tíz napjában a napi középhőmérsékletek átlaga öt és nyolc Celsius-fok között, a minimumok 1,5 fok és három fok, a maximumok 10 és 14 fok között alakulnak.

Ehhez képest 20-án a csúcshőmérséklet elérte a 20 fokot, majd 21-én sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el a Kárpát-medencét északkelet felől. Ennek eredményeként 24 óra alatt több mint 15 fokkal esett vissza a hőmérséklet és viharossá fokozódott az északi-északkeleti szél. Sőt, 23-án reggelre mínusz 4,5 fokig hűlt a levegő, és aznap csak plusz 1,5 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála, ami új rekord, ugyanis ilyen alacsony napi maximum-hőmérséklet ezen a napon az elmúlt 50 évben nem fordult elő. A hideg kitartott, március 25-én a napi csúcshőmérséklet mindössze 2 fok volt, ami tíz fokkal maradt el a sokévi átlagtól.

Márciusi hó Veszprémben – ritkán, de előfordul Fotó: Napló

Kovács Győző a következő napok időjárásáról is beszélt: hétfőn egy markáns hidegfront következtében délután már csak öt fok körüli hőmérséklet várható. Borult lesz az ég, és térségünkben gyenge havas eső, a Bakonyban havazás várható. Viharossá fokozódik az északi szél. Kedden is marad a borongós, szeles idő, és futó hózápor is kialakulhat. Reggel –2, 0 Celsius-fok, délután 5–7 fok várható. Szerdára a szél mérséklődik, reggelre erősen, –3 és –5 fok közé hűl a levegő, és délután sem lesz 5–7 foknál melegebb. Lassú javulás csütörtöktől várható: napról napra néhány fokkal melegszik az idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában