A zirci Szent Bernát Idősek Otthonában nincs járvány

A kormány által kihirdetett vészhelyzetet megelőzően, már március 8-tól az országos tisztiorvos rendelkezése szerint látogatási tilalmat vezettek be a nyolcvan férőhelyes Szent Bernát Idősek Otthonában, március 17-től pedig felvételi zárlatot rendeltek el, továbbá tilos kijárni a gondozottaknak az intézményből – tájékoztatta lapunkat Hubert-Takács Réka igazgatónő.

Müller Anikó Hanga

Hubert-Takács Réka igazgatónő kiemelte, az otthonban nincs jelen a vírus

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Intézkedtem a tilalom elrendeléséről, figyelembe véve, hogy a végstádiumban lévő gondozottainkat hozzátartozóik látogathatják oly módon, hogy a mi feladatunk a szükséges védőfelszerelést biztosítása. Természetes, hogy ilyen esetekben mindenki számára lehetővé tesszük a méltó módon történő elbúcsúzást intézményünkben. Az otthon bejáratánál, a portaszolgálatnál tájékoztatót helyeztünk el, telefonon és írásban értesítettük erről gondozottaink hozzátartozóit és honlapunkon is közzétettük az információkat. A hozzátartozókat kértük, ne küldjenek csomagot sem, amennyiben mégis, annak tartalma fertőtleníthető legyen, különben minimum hét napra karanténba tesszük – mondta az igazgatónő.

A háromszáz adagos főzőkonyhában az ellátottak biztonságára való fokozott figyelem érdekében a külsős étkezők számára megszüntették a helyben fogyasztás lehetőségét, biztosítva az egyszer használatos dobozokban az elvitelt, melyeket az e célra kijelölt folyosói asztalról tudnak elvenni.

Az igazgatónő elkészítette az eljárásrendet a vírus esetleges járványos méretekben jelentkező megbetegedések elleni védekezésére, meghatározva a feladatokat, melyeket minden dolgozónak saját szakmaterületén be kell tartania. Az otthon nem tagadja meg valamely gondozottjuk egészségügyi intézményből való visszafogadását, de elhelyezését ez esetben 14 napig elkülönítetten biztosítják. Rendelkeznek izolációs tervvel.

Hubert-Takács Réka igazgatónő kiemelte, az otthonban nincs jelen a vírus Fotó: Müller Anikó Hanga

A szociális munkatársak és az ápolók az idős emberek fokozott mentális terhelése okán kiscsoportos foglalkozásokat tartanak, felhívják figyelmüket a védelmi és a higiénés szabályok betartására, megmutatják a helyes kézfertőtlenítés technikáját. Biztosítottak a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek, de maguk is varrtak és felajánlásokból is kaptak maszkokat, hiszen a 12 órás műszak során több alkalommal kell azt cserélni. A központi keretből részesülnek a védőeszközökből.

Biztosított a folyamatos orvosi ellátás, a dolgozókat oktatás keretében készítették fel az esetleges fertőzöttek ellátására. Ez idáig az intézményben nem volt sem a dolgozók, sem a gondozottak között koronavírusos megbetegedés – emelte ki Hubert-Takács Réka, hozzátéve, elismerésre méltó kollégái megfeszített, kitartó munkája ebben a nehéz időszakban és köszönetét fejezte ki az idős lakóknak is, hogy megértést tanúsítanak az intézkedések kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában