Átszervezésekkel oldják meg a járványügyi védekezést Pápán

Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézménye minden részintézményében, így az idősotthonokban, a házi segítségnyújtásban, és a hajléktalanszállón is ügyelnek a fokozott járványügyi előírások betartására.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pápa Város Önkormányzatának Egyesített Szociális Intézményében (ESzI) érdeklődtünk, milyen óvintézkedéseket léptettek hatályba a kialakult járványhelyzetben. Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető felidézte, az országos tisztifőorvos látogatási és intézményi elhagyási tilalmat rendelt el március 8-án, amit 11-én felvételi zárlattal egészített ki. Az ESzI idősotthonaiban már a látogatási tilalommal egyidőben bevezették a felvételi zárlatot. Az idősek bentlakásos ellátását négy telephelyen 157 férőhelyen biztosítja az intézmény.

Az ötödik hete tartó korlátozást a lakók és a hozzátartozók is jól tolerálják. A kapcsolattartás telefonon lehetséges, melyhez igény szerint mobiltelefont biztosítottak a részlegekre. Az informatikai háttér rendelkezésre állt, ezért Skype és Messenger alkalmazásokkal bővítették a kapcsolattartási lehetőségeket. Akik betegségük miatt nem tudnak telefonon beszélni a hozzátartozóval, azokról a vezetőápoló, a részlegvezetők, és a gondozó kollégák nyújtanak részletes tájékoztatást. Az intézményvezető hangsúlyozta, egyik részintézményükben sincs fertőzött személy.

Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezetőnek több részintézményben kell összehangolnia a megfelelő járványügyi védekezést
Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján intézkedési tervet készítettünk, beleértve a fokozott higiénés intézkedést is, amely az ESzI egész területére, szervezeti egységeire kiterjed. Kiemelten és fokozottan fertőtlenítjük a felületeket. Az intézmény rendelkezik megfelelő mennyiségű virucid hatású fertőtlenítővel, folyékony szappannal és alkoholos kézfertőtlenítő szerrel. Minden kolléga részére biztosítjuk a sebészeti maszkot, gumikesztyűt. A fokozottabb védekezéshez szükséges eszközök, és minden egyéb védőeszköz beszerzése folyamatos. Elkészült egy izolációs terv is, amely minden bentlakásos telephelyre érvényes. A koronavírusra utaló tünet esetén az ellátottat úgy kell tekinteni, mintha fertőzött lenne, majd az izolációs terv alapján járunk el – jegyezte meg Szalainé Tihanyi Andrea.

A Hajléktalanok Átmeneti Szállásán is érvényes a látogatási és elhagyási tilalom, jelenleg huszonnégy fő tartózkodik életvitelszerűen a szállón. Az ellátottak részére a szociális étkeztetést, valamint a reggelit és a vacsorát kiszállítással oldják meg az ESzI gépkocsijával.

Kijárási engedménye csak a bejelentett munkahellyel rendelkezőknek van, akik munkáltatói igazolással rendelkeznek. A szállón is az intézkedési tervben foglaltak szerint fertőtlenítenek és tartják be a higiénés utasításokat. Az ellátottak fegyelmezettek, és együttműködőek, tudtuk meg.

A házi segítségnyújtást igénylők ellátása kiemelt feladata az ellátó rendszernek, húzta alá az intézményvezető. Jelenleg 105 fő kap ellátást, akik olyan idős egyedülálló emberek, akik természetes támogató környezettel nem rendelkeznek, és heti több alkalommal kell segíteni szükségleteik kielégítésében, saját otthonukban: étkeztetés, mosdatás, fürdetés, öltöztetés, ágyazás, ágyneműcsere, inkontinens beteg ellátása, felfekvés megelőzése, felületi sebkezelés, gyógyszer adagolása, gyógyszerelés.

A gondozónők fontos napi feladata a mentális támogatás is, mivel sok idős ember ezekben a napokban csak a gondozónőkre számíthat, ők az egyetlen kapocs a külvilággal a kijárási korlátozás bevezetése óta. A gondozónők is védőfelszerelésben végzik munkájukat, maszkban és gumikesztyűben. Szociális étkeztetést csak és kizárólag szállítással lehet igénybe venni, jelenleg 146 fő igényli az ellátást. Az éthordókat fokozottan fertőtlenítik minden nap. A megnövekedett feladatok ellátására három fő Nátus konyhai dolgozót kirendeléssel alkalmaznak.

A Fogyatékosok Nappali Intézményének szolgáltatásait teljesen felfüggesztették, az ott dolgozó kollégák (7 fő) végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak átirányítással az idős-ellátásban és a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál. Utóbbinál a hatósági és gyermekvédelmi feladatok ellátása folyamatos. Az ügyfelekkel elsősorban telefonon tartják a kapcsolatot, személyes ügyintézésre előre egyeztetett időpontban van lehetőség. Alapfeladataik mellett ellátják az önkormányzat kötelező feladatát is, a veszélyes korú idős lakosság részére nyújtanak segítséget az alapélelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek kiváltásában, krízis helyzetek ügyintézésében.

– Pár hete felhívást tettünk közzé, civilszervezetek, egyházak, cégek, magánszemélyek jelentkezését vártuk, elsősorban a családsegítő kollégák munkáját enyhítendő, akik önkéntesen vennének részt az otthonukban önként karantént vállaló idősek (100 fő) ellátásában. A felhívásra sok magánszemély, egyház és cégek is jelentkeztek. Egyelőre a kollégák el tudják látni a feladataikat, amennyiben a következő hetekben megnövekedne az igény, úgy folyamatosan kérjük fel az önkénteseket is a segítségnyújtásra. Segítségünkre voltak már a Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, illetve a Szent Anna Gyógyszertár ingyenesen szállítja házhoz a gyógyszereket az időseknek – tette hozzá az intézményvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában