Az ajkai tanulók rendhagyó módon készülnek az írásbeli vizsgákra

A VSZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma népszerű oktatási intézmény a településen.

Borsos Renáta

Forrás: Shutterstock.com

A koronavírus-járvány miatt a kormányrendeletnek megfelelően két nap alatt megszervezték azt a protokollt, ami alapján átálltak a digitális oktatási rendre, tudtuk meg az intézmény igazgatójától, Szaniszló Edittől. Az eddigi tanítási-tanulási tapasztalatokról és az érettségiző diákok előtt álló írásbeli vizsgáról az igazgatónőt és Horváth Tibor angoltanárt kérdeztük.

Szaniszló Edit elmondta, a rendkívüli intézkedés után azonnal értekezletet tartott a kollégáknak. Annak ellenére, hogy váratlan és új helyzettel néztek szembe, gördülékenyen megszervezték a diákok online oktatását.

– Minden kolléga maximálisan helytáll ebben az új feladatkörben. A tanulók esetében találkoztunk olyan problémákkal, hogy nem volt internet, nem volt laptop, vagy egyszerre többen tanultak a családban egy gépnél. Akinek kellett, gépet biztosítottunk, az osztályfőnökökön keresztül minden segítséget megadtunk és megadunk a családoknak azért, hogy a tanulók akadálytalanul kaphassák meg a tananyagot. Amilyen hirtelen jött a feladat, úgy küzdöttük le a nehézségeket annak érdekében, hogy eredményes évet tudhassanak maguk mögött a diákok. Kiemelt figyelmet fordítunk az érettségiző tanulóinkra. A friss kormányrendelet alapján pedig szervezzük – a legnagyobb körültekintéssel, a biztonsági előírások betartásával – az írásbeli érettségi vizsgát. Egyszerre egy tanuló léphet majd be az iskolába. Ezután célirányosan megkapja írásban, hova kell mennie.

A tanulóknak maszkot, gumikesztyűt és fertőtlenítőszert biztosítunk. Az érettségizők több tanteremben, egymástól elkülönülve fognak vizsgázni. Maximális biztonsági óvintézkedések mellett szervezzük az érettségit, a rendeletnek megfelelően. Az információkat folyamatosan kapjuk, és azok szerint cselekszünk.

Nem tartunk online ballagást, az intézmény honlapján köszönünk el a végzős diákjainktól. A ballagási meghívókat már korábban kiadtuk a diákoknak, azokat emlékként oda tudták adni a családtagoknak, rokonoknak, ismerősöknek. A ballagási tarisznyát és virágot majd a bizonyítvánnyal együtt fogják megkapni a diákok – összegezte Szaniszló Edit.

Horváth Tibor szerint a diákok együttműködőek Fotó: Györkös József

Horváth Tibor angoltanár – akinek érettségiző osztálya van – elmondta, hogy diákjai könnyen átálltak az új rendszerre. Többségében azt tapasztalja, hogy együttműködnek a gyerekek, és próbálták, próbálják felvenni az új ritmust. Hozzátette, a távoktatásban a tanárok is rugalmasan állnak a diákokhoz. Vannak, akik lefényképezik a számukra kiadott és megoldott tananyagot, míg mások e-mailben küldik a pedagógusoknak javításra.

– Sokszor egyenként válaszolok a diákjaimnak a feltett kérdéseikre. Értelemszerűen több idő és energia, mint amikor egy csoportos angolórán adtam le az anyagot, de annak örülök, hogy ebben a helyzetben is sokan szeretnének fejlődni, valóban tanulni. Kérik a tanácsomat külön-külön. Az érettségi kapcsán azt tudom mondani, mire ez a rendkívüli helyzet előállt, addigra az érettségi tananyag nyolcvan százalékát sikerült leadnunk, így nagy lemaradásról nem beszélhetünk – mondta Horváth Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában