Foltvarrás helyett most szájmaszkok készülnek Ajkán

A maradj otthon mozgalomban sincs tétlenkedés, ugyanis Harczi Ilona a Városlődi Foltvarró Klub tagja, már több mint százötven maszkot varrt karitatív célra. Sokan megkeresték már közösségi portálon, telefonon és ő folyamatosan szinte megállás nélkül szabja és varrja a maszkokat.

Borsos Renáta

Harczi Ilona maszkokat gyárt, melyet karitatív módon ajánl fel, ezzel is segítve a védekezést a járvány időszakában Fotó:Györkös József

Több évtizedes varró tudományát most a szakkör híján, otthon kamatoztatja. A járvány miatt, mivel egyelőre hiánycikk a maszk a patikákban, belefogott a tömeges gyártásukba. Megkeresésünkre elmondta, utánajárt mi a szakszerű maszk elkészítésének titka, hogyan kell úgy megvarrni, hogy az valóban elássa funkcióját. Miután egy doktornő is rendelt tőle és megkapta azt a visszajelzést, hogy abszolút betölti a szerepét, jóleső nyugalom töltötte el és azóta is szorgalmasan varrja, természetesen karitatív módon a maszkokat. Mi az elkészítés folyamata? Hogyan készül el egy maszk?

– Az anyagot hatvan fokban kimosom a mosógépben, ezután szárítom és még ki is vasalom, ugyanis a forró gőzzel még egyszer fertőtlenítem. Majd kiszabom, megvarrom, ezután újra vasalom. A kész maszkot nejlon zacskóba teszem és letűzöm. Az itthon készleten lévő anyagokat használom, az elképzelés nem ez volt, de a szükség így hozta, hogy maszkokat készítsek. Eljuttattam már a maszkokat boltokba, gyógyszertárakba is- jegyezte meg Ilona.

Harczi Ilona maszkokat gyárt, melyet karitatív módon ajánl fel, ezzel is segítve a védekezést a járvány időszakában
Fotó:Györkös József

Hozzátetette, egyre többen a foltvarrók közül belefogtak a maszkgyártásba, már a közösségi portálon is alakult egy csoport. Ezek mosható és vasalható maszkok. Felhívta a figyelmet a vasalás fontosságára, mivel a forró gőzben nem élnek meg a vírusok, így lehet fertőtleníteni az arc és orrvédőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában