Hogyan vehet buszjegyet, akinek nincs semmilyen okoseszköze?

Habár egyre népszerűbb a Volánbusz Zrt. Közlekedési Mobiljegy alkalmazása, az okoseszközt nélkülöző utasoknak azonban korlátolt lehetőségei maradtak a buszozásra.

Laskovics Márió

A Volánbusz kéri, hogy az utasok elektronikus úton váltsák meg a jegyeiket

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Volánbusz Zrt. a rendkívüli járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében március 23-tól készpénzmentessé tette a jegyvásárlást a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-vel együttműködésben, a Közlekedési Mobiljegy applikáció segítségével.

A több olvasónk részéről felmerült dilemmára, miszerint mit tehetnek, hogyan vásárolhatnak menetjegyet azon utasok, akiknek nincsen okostelefonjuk vagy más, internetkapcsolattal ellátott digitális eszközük – vagy ha van is, de korszerű digitális ismeretek hiányában nem tudják ilyesmire használni –, a Volánbusz Zrt.-hez fordultunk a kérdéseinkkel.

Miközben a járványhelyzet ellenére nincs olyan központi rendelet, hogy az utasoknak kötelező lenne a buszon a maszk, a gumikesztyű viselése vagy a távolságtartás, addig a gyakorlatban nincs lehetőség személyesen jegyet vásárolni a sofőrnél, ezt jelenleg egyebek mellett főként a városi autóbusz-pályaudvarokon lehet megtenni. Mindez több kérdést is felvet, ezért megkerestük a busztársaságot. Többek között kíváncsiak voltunk rá, mit javasolnak az internetes jegyvásárlásra önállóan képtelen, falvakban élő személyeknek, akik autóbusszal szeretnének utazni például élelmiszerért, gyógyszerért, vagy munkába járás céljából. Megkérdeztük azt is, mennyi panasz érkezik a céghez ezzel kapcsolatban.

A Volánbusz Zrt. sajtóirodája a Naplónak küldött válaszlevelében úgy fogalmazott, ebben a mindenki számára nehéz és rendkívüli helyzetben a mobiltelefonos jegyvásárlás biztosítása mellett folyamatosan dolgoznak a jegyértékesítési lehetőségek bővítésén. Jegypénztáraikban, viszonteladóiknál, automatáikból és a Volánbusz weboldalán pedig továbbra is megválthatók a menetjegyek. Mint írták, rendszeresen munkába járó utasaik számára a bérletvásárlás a legjobb megoldás. Nem munkába járó utasaiktól pedig azt kérik, előre tervezzék meg utazásaikat és a városi jegypénztárakban elővételben vegyék meg jegyeiket.

A Volánbusz kéri, hogy az utasok elektronikus úton váltsák meg a jegyeiket
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ennek nyomán a kellő infokommunikációs eszközzel vagy ismerettel nem rendelkező személyeknek a jegyvásárláshoz mások segítségére kell hagyatkozniuk, illetve el kell jutniuk a legközelebbi pályaudvarig. Akkor is, ha csak az egyik faluból a szomszédosba buszoznának.

A Volánbusz tájékoztatása szerint a Közlekedési Mobiljegy alkalmazás egyre népszerűbb. Az első két hétben 63 ezer új felhasználó töltötte le az applikációt, és általa csaknem 70 ezer helyi és helyközi menetjegyet, távolsági kiegészítő jegyet, illetve 30 napos bérletet vásároltak. Az első hónap adatai szerint közel 187 ezer helyi és helyközi menetjegyet, távolsági kiegészítő jegyet és 30 napos bérletet vásároltak elektronikusan az utasok. A helyi és helyközi menetjegyek, a 30 napos, teljes árú és kiemelten kedvezményes helyközi bérletek, valamint az országos távolsági járatok igénybevételéhez szükséges kiegészítő jegyek korábban is elérhetők voltak az alkalmazásban, de április 25-től már helyközi, teljes árú övezetes havi bérletek, továbbá helyi, teljes árú havi, illetve 30 napos bérletek is vásárolhatók a Volánbusz járataira.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a helyközi és a helyi félhavi, valamint a helyi kedvezményes bérletek egyelőre a társaság pénztáraiban, egyes jegy- és bérletértékesítő automatáiból, valamint nyitvatartó szerződéses partnereinél válthatók. A társaság Pest megyei, valamint Budapestet érintő országos járataira bérlet vásárolható online is a Volánbusz honlapján, ahol a jegyek felhasználási részleteiről is tájékozódhatunk.

A Volánbusz utasforgalma a rendkívüli helyzet miatt mintegy 80 százalékkal visszaesett, az egészségügyi dolgozók pedig a helyközi közlekedésben és – az érintett önkormányzatok erre vonatkozó döntése alapján – több település helyi járatain is ingyen utazhatnak. A Közlekedési Mobiljegy applikációban értékesített jegyek és bérletek magas száma azonban jelzi: azok, akik mégis utazni kényszerülnek, valamint rendelkeznek okostelefonnal és bankkártyával, partnerek abban, hogy a közlekedési társaság készpénzmentes jegy- és bérletvásárlással is védje utasai és autóbusz-vezetői egészségét.

A Volánbusz továbbra is kéri, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel csak az vegye igénybe a közösségi közlekedést, akinek halaszthatatlanul szükséges, és aki csak teheti, elektronikus úton váltsa meg jegyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában