24 órában figyelik a tavat

2020.04.01. 09:18

Indul a viharjelzés a Balatonnál és más tavaknál április elsején

Indul a viharjelzés a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon április elsején, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és a Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitányság.

Kovács Erika

Forrás: pixabay

A jelzés október 31-ig tart, az OMSZ adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett a szél előtt fél-másfél órával.

A Balatont a viharjelzések miatt három medencére tagolják, így Keszthelytől a Badacsony-Fonyód szorosig a nyugatira, a Fonyód és Tihany közötti középsőre, valamint a Tihanyi-félszigettől keletre lévő keletire. Az egyes medencékben eltérőek lehetnek a viharjelzések.

A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tónál is. Az OMSZ a nap 24 órájában figyeli a Balaton, a Velencei-, és a Tisza-tó térségének aktuális és várható időjárását, és ha szükséges, kiadja a viharjelzést. Az elsőfokú viharjelzés a 40-, és 60 kilométer erősségű szélre, a másodfokú a 60 kilométert meghaladó szélre figyelmeztet.

A Balaton és a Velencei-tó időjárási információit folyamatos frissítés mellett olvasni lehet az OMSZ, a katasztrófavédelem, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület honlapján. A viharjelzés zavartalan működése a nehéz helyzetbe került ágazat újraindítását is szolgálja.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, összesen negyven fix telepítésű viharjelző állomás működik a Balatonnál, illetve a tavon. Ebből 37 található a parton, három pedig a tó közepén. Ezen kívül 15 mobil viharjelző lámpát tudnak elhelyezni Balatonnál. A fix állomásokat a katasztrófavédelem folyamatosan fejleszti, így korszerű LED izzókra cseréli a régi villanócsöves lámpákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában