Megérzik a járványhelyzet okozta válságot a nyugdíjas-szövetkezetek

A koronavírus-fertőzés miatti veszélyeztetettségük okán a 70 éves és annál idősebb tagjaik alkalmazását csak kivételesen engedi, a 65 év felettiekét pedig jelenleg nem ajánlja a közérdekű nyugdíjas-szövetkezet megyénkben sem.

Molnár Sándor

A jelenlegi helyzetben nem ajánlják a 65 év feletti korosztálynak a munkavégzést

Fotó: Shutterstock

Megviseli a nyugdíjas-szövetkezeteket is a koronavírus-járvány miatti helyzet, hiszen a legveszélyeztetettebb korosztályból kerülnek ki a tagjaik. Megyénkben mintegy 750 tagja van az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnek.

– A február és a március eleje még problémamentesen zajlott, sőt, még partnerszámban és taglétszámban is növekedett a szövetkezetünk. Az elmúlt egy hónapban viszont 20–25 százalékára esett vissza a teljesítésünk. Érthető okok miatt a partnereink első óvintézkedése az volt, hogy a nyugdíjasok érdekében megszüntették a foglalkoztatásukat – nyilatkozta Dolgos Attila, az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke, aki kiemelte, hogy mindenki abban reménykedik, hogy gyors lefolyású lesz a krízishelyzet, melyet a koronavírus teremtett. Partnereik a nyár végén, illetve szeptembertől mindenképpen számítanak a szövetkezet nyugdíjas tagjaira.

A jelenlegi helyzetben nem ajánlják a 65 év feletti korosztálynak a munkavégzést
Fotó: Shutterstock

– Átalakult a működésünk, jelenleg főleg azoknál a partnercégeknél tudunk teljesíteni, ahol eddig is magasak voltak a higiéniai elvárások és komoly óvintézkedések vannak érvényben. A szövetkezet részéről mi is megtettük a szükséges intézkedéseket. A pápai és a veszprémi irodánk is csökkentett nyitvatartási idővel üzemel, amit lehet, azt pedig online vagy telefonon történő ügyintézéssel váltunk ki. A projektvezető kollégáink segítenek a munkába járásban is, hogy ne kelljen a tömegközlekedést használnia a nyugdíjasainknak, illetve folyamatosan tartjuk a kapcsolatot az összes aktív tagunkkal, hogy kérnek-e segítséget bármiben, például bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában.

Hoztunk egy döntést, hogy a 70 év feletti tagjaink lehetőség szerint ebben az időszakban ne dolgozzanak, kivéve, ha rendkívül biztonságosak a munkakörülmények, vagy az ellátott pozíciójukban egyedül teljesítenek, illetve, ha otthoni munkavégzésről van szó. A jelenlegi helyzetben nem ajánljuk a 65 év feletti korosztálynak a munkavégzést – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, az elmúlt hetekben egyre többen telefonáltak amiatt, hogy mikor állhatnak újra munkába. A jelenleg is dolgozók közül a legtöbben adminisztratív vonalon tevékenykednek, otthon dolgoznak, illetve az élelmiszeriparban, ahol a magas higiéniai követelmények miatt kicsi a fertőzésveszély.

– A Pannon Egyetemmel közös Nyugdíjas Egyetemünk is szünetel, de egészen biztos, hogy ez csak átmeneti, hiszen 150–200 tanulni vágyó nyugdíjas rendre látogatja ezeket az eseményeket az egyetem aulájában – mondta Dolgos Attila, aki úgy véli, hogy a veszélyhelyzetet követően nagy mozgás lesz a munkaerőpiacon.

Kifejtette: Veszprém megyébe sem térnek vissza azonnal a külföldi vendégmunkások, ezért nagy szükség lesz a hazai, minőségi munkaerőre. – Sok, munkára kész, szakmailag felkészült ember keres majd állást, legyen szó nyugdíjasról vagy akár aktív korúról egyaránt. Az atipikus foglalkoztatási formáknak óriási szerepe lesz a közeljövőben, hiszen szakértelmük elengedhetetlen ahhoz, hogy a sok új álláslehetőség és a sok friss álláskereső rövid időn belül találkozzon. Szövetkezetünknek ebben nagy szerepe lehet, hiszen a vállalkozásoknak továbbra sem lesz arra kapacitása, hogy tömegesen interjúztassanak, ezt továbbra is a mi kiváló szakembereink végzik majd el helyettük – emelte ki az Északi Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke, aki rendkívül bizakodóan tekint a jövőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában