írták a vérszívókat

2020.04.03. 16:26

Megkezdték a szúnyoggyérítést a Balatonnál

Megkezdték a szúnyoggyérítés a Velencei-tónál, április 3-án, pénteken, és először úgynevezett biológiai eljárással lépnek fel a lárvák ellen, közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

A Balatonnál e munka szervezését a Balatoni Szövetség végzi, és információnk szerint a szeles idő miatt ennél a tónál később gyérítenek.

A munkálatoknak a katasztrófavédelem szerint azért van jelentősége, mert minél kevesebb a szúnyoglárva, annál kevesebb lesz később a kifejlett szúnyog. Az általuk felkért szakértők már hetekkel ezelőtt felmérték a rovarok helyeit. Az egyre tavasziasabb időjárás hatására már fejlődnek a lárvák a nagyobb tavainknál, ezért érdemes megkezdeni a védekezést. Elsőként a nádasokban végeznek biológiai szúnyoggyérítést repülőről. Ezzel az eljárással a természetben is előforduló talajlakó baktérium által termelt, fehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a vízbe, ahol a lárvák fejlődnek.

A szer kizárólag a szúnyoglárvákra jelent veszélyt, más élőlényekre teljesen ártalmatlan. A katasztrófavédelem kiemelt célja, hogy nagy területeken történjen biológiai szúnyoggyérítés. Ehhez arra van szükség, hogy a szakértők feltérképezzék a szúnyogok fejlődésének helyeit a minél hatékonyabb védekezés érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában