körkép

2020.04.26. 11:00

Megújulnak Veszprém megyében a balatoni strandok

Kormányzati támogatással csaknem hárommilliárd forintból több mint 90 strand újul meg idén, ezek közül több mint hatvan a Balatonnál található, erről beszélt Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese nemrég.

Kovács Erika

20200423 Balatonfüred A vizesblokk felújítása a Kisfaludy strandon Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Veszprém megyében is látványos megújulás lesz a tó mentén, egyebek mellett Alsóörsön, Balatonfüreden, Örvényesen és Zánkán. Alsóörsön csúszdákat is építenek.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere elmondta, a strand fejlesztésére, amit évente 150 ezren keresnek fel, az önkormányzat 35,6 millió forintot nyert. Ebből a pénzből felújítják a vizesblokkokat, szabadtéri öltözőket építenek, és egységes tájékoztató táblákat helyeznek ki. A település az MTÜ csúszda pályázatán is sikeresen szerepelt, így 50 millió forintból a községi strandon, 90 millióból pedig az alsóörs-paloznaki Pelso kemping strandon fejlesztik a csúszdákat, legkésőbb a 2021-es nyári szezonig.

Zajlik a vizesblokk felújítása a balatonfüredi Kisfaludy strandon
Fotó: Penovác Károly/Napló

- A járványügyi helyzet szerint tervezzük a strand nyitását, ahol folyamatosan dolgoznak a munkatársaink, fogalmazott. Balatonfüreden az Esterházy és a Kisfaludy strandokra, amelyek a nyári szezonon kívül közparkként, illetve rendezvények helyszíneként üzemelnek, összesen 70 millió forintot nyertek, tudtuk meg Somogyi Lászlótól, a fürdőhelyeket működtető Probio Zrt. vezérigazgatójától. Idei céljuk, hogy rendbe tegyék a vizesblokkokat, amiket egyébként folyamatosan felújítanak. Ez alapvető náluk, hiszen hatalmasa forgalmuk van. Az említett beruházásra a Kisfaludy strandon, ahol évente 200 ezer látogató van, több mint 32 ezer forintot költenek, az Esterházyra, amit évente 140 ezren keresnek fel, mintegy 12 milliót. Emellett négymillióból mindenhová táblákat is elhelyeznek. Fejlesztik mintegy 12 millióból az öltözőkabinokat, mintegy 10 millióért pedig vízbejáró lépcsőket helyeznek el.

Huszár Zoltán, Örvényes polgármestere kiemelte, már az elmúlt években is több sikeres pályázattal fejlesztették a strandot. Így az MTÜ támogatásával mintegy 31 millióból még 2017-ben játszóteret, sportpályákat alakítottak ki, vízparti lépcsőket vettek, padokat, hulladékgyűjtőket, kerékpártárolókat, napelemes kandelábereket helyeztek ki, szaunát hoztak létre, elsősegélynyújtó eszközöket vásároltak. Emellett 50 milliót nyertek úszóstégre, wifi hálózatra, webkamerára. Legújabb nyertes pályázatukkal, több mint 10 millió forintból pedig napozóstéget építenek, és információs táblákat helyeznek el, legkésőbb augusztus végéig. Mindemellett a strandon elbontották a régi kiszolgáló épületeket, újakat építenek, amire egy területfejlesztési pályázattal 217 milliót nyertek, amit az önkormányzat mintegy 25 millióval kiegészít. Ezt a munkát terveik szerint november végére fejezik be.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Filep Miklós, Zánka polgármestere közölte, a kormányzati támogatással a községi strandon, mintegy 31 millió forintból vizesblokkokat, és baba-mama szobákat alakítanak ki, mintegy 10 millióból új lépcsőket tesznek a vízbe. Hatmillióból öltözőkabinokat építenek, és ugyanennyiből eligazító táblákat tesznek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában