baleset-megelőzés

2020.04.08. 11:00

Okoszebra védi a gyalogosokat Pápán

Hamarosan működésbe lép a Korona és Gyurátz Ferenc utca találkozásánál kialakított okoszebra, mely fényjelzéssel biztosítja az áthaladó gyalogos könnyebb észlelhetőségét.

Polgár Bettina

Az út két szélén lévő oszlopok szenzorai érzékelik a gyalogosok áthaladását

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Safecross okoszebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, mely az útburkolatban elhelyezett aktív LED-prizmák segítségével villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladókra. A rendszer keretében az út két szélén – megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopokat helyeztek el, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Amikor az érzékelők bekapcsolnak, egy vezérlőegységen keresztül jelzést adnak az útburkolatba helyezett aktív LED-lámpáknak, ezzel megállásra figyelmeztetve a gépjárművezetőket.

Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt.

A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogos halad át és meg kell állniuk.

A statisztikák szerint a gyalogosokat érintő közúti balesetek nagy százalékban a zebrákon történnek. A gyalogosvédelmi rendszer célja, hogy megelőzze a baleseteket.

Az út két szélén lévő oszlopok szenzorai érzékelik a gyalogosok áthaladását Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az okoszebra kialakítására a Generali a Biztonságért Alapítvány írt ki pályázatot. A beruházás értéke 2,5 millió forintot tett ki, melynek felét az alapítvány biztosította, a másik felét pedig az önkormányzat finanszírozta.

Az okoszebra kialakítását az alapítvány szerződött partnere végezte, néhány héten belül az elektromos bekötés is megtörténik, ami után „munkába áll” az okoszebra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában