a közép-európai államfők találkozójának emléke

2020.04.30. 11:00

Szép ligetté nőttek húsz év alatt az elnökök fái

Online konferenciával emlékeztek meg arról, hogy tizenegy közép-európai államfő fát ültetett a veszprémi színházkertben 2000 áprilisában.

Marton Attila

Az elnökök ligete a színházkertben. Veszprém megízlelhette, milyen az, amikor történelmi eseménynek ad otthont

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumi elnöke a rendhagyó videókonferencia megnyitójában felidézte, húsz évvel ezelőtt Magyarországon tartották a közép-európai államfők hetedik találkozóját. Göncz Árpád meghívására tíz köztársasági elnök – Milan Kucan szlovén, Thomas Klestil osztrák, Václav Havel cseh, Leonyid Kucsma ukrán, Aleksander Kwasniewski lengyel, Emil Constantinescu román, Petar Sztojanov bolgár, Johannes Rau német, Rudolf Schuster szlovák és Stipe Mesic horvát – látogatott hazánkba.

A találkozó résztvevői április 29-én Veszprémben facsemetéket ültettek a színházkertben, az elnökök ligete azóta bekerült Veszprém települési értéktárába. A huszadik évforduló alkalmából megemlékezést és konferenciát terveztek az önkormányzat, a Pannon Egyetem és az alapítvány közreműködésével. A koronavírus-járvány miatt ezt nem rendezhették meg, azonban hét előadó részvételével online videókonferenciát tartottak, amelyen a rendszerváltás utáni magyar külpolitikáról, az államfői találkozó történetéről, sajtó- és protokolláris vonatkozásairól volt szó. András Ferenc, a Pannon Egyetem oktatója Göncz Árpád műfordítói munkásságáról beszélt, míg Dióssy László korábbi veszprémi polgármester személyes emlékeit idézte fel.

Az elnökök ligete a színházkertben. Veszprém megízlelhette, milyen az, amikor történelmi eseménynek ad otthont Fotó: Balogh Ákos/Napló

Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa kiemelte, Veszprém húsz esztendeje megízlelhette, milyen az, amikor történelmi eseménynek ad otthont, és Közép-Európa egyik központjává válik. Hozzátette, az EKF-program célkitűzései – hogy Európa egyik meghatározó kulturális és kreatív ipari régiójává váljon a térség – összhangban vannak a húsz éve fát ültető köztársasági elnökök közös gondolatával, akik szintén abban hittek, hogy Közép-Európa meghatározó régiója lesz a kontinensnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában