Több szigorítás is érvénybe lépett Veszprémben

A húsvéti hosszú hétvégén kizárólag az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyi árut, háztartási tisztítószert árusító üzletek, a vásárcsarnok és az benzinkutak lehetnek nyitva a megyeszékhelyen, és szigorodtak a közterületi tartózkodás szabályai is.

Marton Attila

A kijárási korlátozás veszprémi szigorítását érintett hatósági szervezetekkel történt egyeztetés után rendelte el Porga Gyula polgármester. A bejelentett korlátozások 10-én, pénteken déltől április 13-án, hétfő éjfélig tartanak. Eszerint a húsvéti hosszú hétvégén kizárólag az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyi árut, háztartási tisztítószert árusító üzletek, a vásárcsarnok és az benzinkutak lehetnek nyitva a megyeszékhelyen.

Tilos tartózkodni a népszerű kirándulóhelyeken, mint a Gulya-domb, a Séd-völgy, a Benedek-hegy és a parkerdő. Nem lehet tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket. Kizárólag áthaladás céljából lehet tartózkodni a Kossuth utcán, az Erzsébet-ligetben, a Szabadság téren, a Vár utcán és a Színházkertben, emelte ki a városvezető.

Dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével – szintén tilos tartózkodni, a trafikból csak elvitelre lehet vásárolni, továbbá a dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó-egységek előtt csak egyesével és egymástól legalább két méter távolságra lehet várakozni. A babakocsis gyermeksétáltatás, valamint a kutyasétáltatás kizárólag a távolságtartási szabályok betartásával lehetséges.

A rendvédelmi szervek fokozott ellenőrzést végeznek a közterületeken az érintett időszakban, a szabályok megszegése büntetéssel jár, hívta fel a figyelmet a polgármester, aki azt kérte, a húsvéti hétvégén mindenki csak alapos indokkal hagyja el otthonát és a lehető legkisebb mértékűre korlátozza a szociális érintkezést.

TÁJÉKOZTATÓ A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS HELYI SZIGORÍTÁSÁRÓL

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására – a kijárási korlátozásról szóló Kormány rendelt alapján – csak a kormány rendeletében meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

Az alapos indokok közül az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok összefoglalva, a helyi korlátozásokkal összehangolva:

  • a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben (a továbbiakban: élelmiszerüzlet) történő vásárlás megengedett normál nyitva tartás szerint.
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben (a továbbiakban együtt: drogéria) történő vásárlás megengedett a normál nyitva tartás szerint.
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletben történő vásárlás megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a piacon történő vásárlás megengedett.
  • a helyi termelői piacon a vásárlás Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (a továbbiakban együtt: gyógyszertár) történő vásárlás megengedett a normál nyitva tartás szerint.
  • az üzemanyag-töltőállomás felkeresése megengedett a normál nyitva tartás szerint.
  • a dohányboltban történő vásárlás megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt csak az elvitelre árusítás megengedett 15 óráig.
  • a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • a legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele megengedett 15 óráig. Veszprémben a korlátozás miatt nem megengedett.
  • Vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

    Veszprém, 2020. április 10.

    Dr. Dancs Judit s.k. jegyző

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában