Sok közös van sorsunkban

2020.04.30. 17:30

Veszprémben is megemlékeztek az örmény gyásznapról

A Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és Az Örmény Kultúráért Alapítvány alakulása óta minden évben megemlékezik az örmény nép gyásznapjáról.

Napló

Fodorné Jobbágy Éva és Szappanos László a Kossuth utcai kereszteskőnél Fotó: Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat

Április 24-e a világ minden táján élő örmények számára a gyász és a megemlékezés napja: 1915-ben ezen a napon indult az Oszmán Birodalomban élő örmények legyilkolása. Ez volt a 20. század első etnikai és egyszersmind vallási alapú, szisztematikus népirtása amelyet még számos követett. Ezen a napon kegyelettel hajtunk fejet azon örmények emlékére, akik nemzetiségük miatt haltak meg kegyetlen, erőszakos halállal 19151922 között Törökország területén mondta Fodorné Jobbágy Éva, a Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese.

Emlékezünk a szumgaiti mészárlás áldozataira, a szíriai örmény keresztényekre és mindazokra, akik örmény nemzetiségük miatt szenvedtek mártírhalált. Emlékezünk abban a szellemben, hogy sohasem a különbözőséget keressük, hanem az azonosságot. Sok közös van sorsunkban. Az örmény és a magyar népet egyaránt sújtották a történelem viharai, de mindkét nép meg tudta őrizni identitását.

Fodorné Jobbágy Éva és Szappanos László a Kossuth utcai kereszteskőnél Fotó: Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat

Az elnökhelyettes hozzátette: „A gyász döbbenete soha nem lehet azonos a cinkos hallgatással. Az évforduló mindenkor arra kell késztessen bennünket, hogy ébren tartsuk ezt a fájdalmas, közös nagy emlékezetet, s minden tőlünk telhetőt elkövessünk, hogy hasonló szörnyűségek ne történhessenek.”

Az örmény genocídium 105. évfordulóján Fodorné Jobbágy Éva elnökhelyettes és Szappanos László képviselő a veszprémi Kossuth utcán álló örmény kereszteskőnél elhelyezte a gyász és emlékezés virágait. Az örmény önkormányzat elnöke, Akopjan Nikogosz aki egyben az Országos Örmény Önkormányzat elnöke is lélekben volt velük, a budapesti virtuális megemlékezésen vett részt. Idén a járványhelyzet miatt nyilvános rendezvényt nem szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában