Fokozott kockázatnak vannak kitéve a szociális területen dolgozók

Fokozott kihívás elé állítja a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet munkatársait is a vírushelyzet. Minderről Sikos Rita igazgató nyilatkozott lapunknak.

Tóth B. Zsuzsa

A járványhelyzetben kulcsfontosságú szerepük van a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet munkatársainak Fotó: intézmény

– Kreatívvá és erősebbé tesznek minket a körülmények, hiszen a mindennapi változásokhoz igazodva kell kihoznunk a helyzetből a lehető legjobbat, legtöbbet. A szakmai egységek vezetőivel rendszeresen online megbeszéljük a következő lépéseket, a válságkezelői intézkedéseket. Új kommunikációs csatornákat használunk a munkatársakkal, kliensekkel. A fertőzés elleni védelem az intézmény minden szakmai egységében két fő elemre épül. A fertőzés átadását lehetővé tevő személyes kontaktusok csökkentése az elérhető legalacsonyabb szintre, valamint a vírus elpusztítása a személyi higiéné fokozásával és környezeti fertőtlenítéssel. Igyekeztünk minden lehetséges forrást felkutatni, hogy megfelelő védőeszközöket biztosíthassunk a munkavállalók részére.

– Fokozott kockázatnak vannak kitéve a szociális ellátórendszerünk igénybe vevői közül a házi segítségnyújtás keretében gondozott idős emberek és a Hajléktalan Személyek Átmeneti Szállása és Nappali Melegedőjében levő, rossz egészségi állapotú személyek. Veszélyeztetett csoportnak kell továbbá tekintenünk – hiszen a fertőzés terjedési kockázata magasnak mondható – a szociális és egészségügyi területen közvetlen klienskapcsolatokkal dolgozó munkatársakat, a hajléktalanellátásban és az idős­ellátásban tevékenykedő munkatársakat, a családsegítőket és a védőnőket – mondta Sikos Rita. Hozzátette, hogy fontos feladat a kockázatelemzés a feladatok elvégzése tekintetében. Mérlegelendő, hogy mely tevékenységek nélkülözhetetlenek. A bevásárlásnál a tömbösítésre és minél kevesebb beszerzési forrás alkalmazására törekednek a munkatársak.

A járványhelyzetben kulcsfontosságú szerepük van a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet
munkatársainak Fotó: intézmény

– A vírus okozta, kibillent egyensúlyi helyzetben számtalan mentális nehézséggel kell szembenéznünk. Segítséget, ingyenes pszichológiai tanácsadást nyújtunk azoknak, akik úgy érzik, túlságosan elhatalmasodtak rajtuk a negatív érzések, vagy csak szívesen beszélgetnének egy szakemberrel. Rendelkezésre áll a Lelki Egészségfejlesztési Központ pszichológusa, és a család- és gyermekjóléti központ munkatársai szintén vállalnak online és telefonos beszélgetést. Honlapunkon minden szakmai egységünk elérhetősége megtalálható, a kollégák telefonon segítenek. Büszke vagyok a munkatársaimra, köszönöm a kitartásukat és a helytállásukat, hiszen nekik kulcsfontosságú szerepük van ebben a helyzetben. Csak összefogással és nagy önfegyelemmel tudunk úrrá lenni a jelenlegi helyzeten – szögezte le az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában