Aki beszél idegen nyelven, meg tudja magát értetni

2020.05.05. 07:00

Különleges angolórában volt részük az ajkai diákoknak

Kiemelten fontosnak érzik motiválni a diákokat a nyelvtanulásra az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységében, tudtuk meg Sashalmi Melinda munkaközösség-vezetőtől.

Borsos Renáta

Tanáriban elkapott pillanat, a kollégák is megkedvelték az egyiptomi önkéntes óraadót (balról a harmadik) Fotó: Archív

Állítását igazolva megosztotta lapunkkal, hogy mielőtt a koronavírus elleni védekezés miatt bezárt az iskola, tanított náluk egy rövid ideig a Németországban tanuló egyiptomi Mostafa Abdellatif Elgayar.

Az intézményben korábban számos külső előadó járt, versenyeken mérettettek meg a tanulók, nemrégiben pedig egy online angolórán is megmutathatták, mi az erősségük a fiataloknak. A tanulók más nemzetek diákjaival hamar összecsiszolódtak. Nemrég kiemelt projekt volt angol nyelvű színházi látogatásokat és utazásokat tenni, emelte ki Sashalmi Melinda. Úgy véli, ezek a pluszinformációk kellettek ahhoz, hogy a tervek szerint szeptemberben elindulhasson egy előkészítős osztály is.

Az említetteken túl több önkéntes is segítette már a beszédkészség fejlesztését az intézményi angolórákon. Eddig Görögországból, Brazíliából és Ausztráliából, Kirgizisztánból és Észtországból fogadta az iskola vezetősége az önkénteseket. A tanévben pedig a Németországban tanuló egyiptomi Mostafa Abdellatif Elgayar érkezett az iskolába, még a járvány itteni megjelenése előtt. Megtudtuk, az egyiptomi tanuló február végén utazott Magyarországra. Nem első alkalommal járt hazánkban, hiszen karácsony előtt Budapesten megtekintette a főbb nevezetességeket. Egyetemi tanulmányait Aachen­ben folytatja, ahol programozást tanul. Nagy örömmel jött Ajkára, bemutatkozó videójából kiderült, hogy Kairóban nőtt fel, és már nagyon vágyott arra, hogy egy csendes, vidéki városban tölthesse el a hathetes önkéntes szolgálatát.

A járványhelyzet miatt lerövidült az itt-tartózkodása. Két hétig tanította a diákokat, akik nagyon megkedvelték Mostafát. A munkaközösség vezetője elmondta, Mostafa remek pedagógiai érzékkel rendelkező egyiptomi önkéntesként ügyesen bevonta a diákokat a tanulásba. A kiemelkedő angolnyelv-tudással rendelkező diák már Egyiptomban is angol iskolába járt. Az ajkai diá­kok kedvelték az általa tartott nyelvórákat. A tanulóknak bemutatta Egyiptomot, szó esett földrajzi jellemzőiről, történelmi jelentőségéről, hagyományairól és nemzeti ételeiről. Ő is érdeklődött a magyar kultúra iránt, így az ajkai tanulók megismertették hazánk jellegzetességeivel. Megkóstolta a magyar ételeket, különösen a lángos, a dobostorta és a Balaton-szelet ízlett neki, mondta Sashalmi Melinda.

Tanáriban elkapott pillanat, a kollégák is megkedvelték az egyiptomi önkéntes óraadót (balról a harmadik) Fotó: Archív

A tanórákon főként aktuális témákról társalgott a diákokkal, szituációs gyakorlatokkal színesítette az órákat. Az ajkai iskolásokat a speciális nyelvóra rákényszeríttette arra, hogy csak angolul beszéljenek. Mostafa sem értett magyarul, bár a két héten át tartó nyelvtanfolyam alatt jó néhány magyar szót megtanult.

Az iskola közössége nagyon sajnálta, hogy hirtelen el kellett utaznia az önkéntes tanárnak. A 21. századi technika azonban lehetővé tette, hogy újra találkozzanak vele online tanórán. Ez a tanulóknak is meglepetés volt.

A helyiek már megtapasztalhatták, milyen fontos, ha valaki beszél idegen nyelven: meg tudják magukat értetni, megoszthatják gondolataikat más kultúrákban élőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában