A program három lábon áll

2020.06.07. 15:30

A járványhelyzet nem lassítja a bakonybéli beruházásokat

A Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program fejlesztéseit tekintette meg a településen és környékén. A kormánybiztost Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Márkus Zoltán polgármester kalauzolták.

Juhász-Léhi István

Fotós: Balogh Akos

- 2018-ban lett meghirdetve a Magyar Falu program. Abban az évben országjárásra indultunk munkatársaimmal, több, mint 80 helyszínen, több ezer emberrel találkoztunk az ország különböző pontjain. A pápai térségben is többször jártunk – nyilatkozta a Naplónak Gyopáros Alpár.

Ennek azért volt értelme, mert olyan Magyar Falu Programot szerettek volna kidolgozni, amely a valós igényekhez igazodik. A program végrehajtása tavaly kezdődött.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

- A program három lábon áll: az egyik az útprogram, aminek egyik állomása volt a Nagygyimót és Zirc közötti 3 kilométeres szakasz felújítása Bakonybél térségében. Országszerte, idén és tavaly 100 milliárd forintból közel 800 kilométer alacsonyabb rendű útszakasz újult, és újul meg – tudtuk meg. – A másik a falusi CSOK, amely nem pusztán ingatlanépítésre, és vásárlásra kínál vissza nem térítendő támogatást – a gyermekvállalástól függően akár 10 millió forintot is –, hanem a meglévő otthonok korszerűsítésére is igénybe vehetik a gyermeket vállaló szülők.

A harmadik fontos elem pedig a helyi életminőséget javító különböző, jellemzően pályázati rendszerben juttatott támogatási források. Utóbbi keretében a közel 1200 fős lélekszámú Bakonybél több, mint 8 millió forintot nyert el, amiből több, mint 2,5 millió forintért korszerű orvosi eszközöket vásároltak, így EKG-t vérnyomásmérőket, illetve csecsemőmérleget. Ugyanakkor a Magyar Falu Programnak köszönhetően 5 millió forintból megújulhat a település óvodájának udvara is, de a „A helyi egyházi közösség terek” pályázaton 759 ezer forintot is nyert az önkormányzat, amelyből közösségépítő programot valósítanak meg.

Összességében a helyben fontos fejlesztésekre 300 nyertes pályázat született Veszprém megyében, több, mint 3 milliárd forint értékben, amihez hozzájön a megyében 27 kilométer mellékúthálózat fejlesztése, ugyancsak 3 milliárd forintért.

- A fejlesztések folytatódnak, hiszen idén már kilenc pályázatot írtunk ki, de további kiírások váratnak magukra – tette hozzá.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kérdésünkre, hogy az elmúlt hónapok járványhelyzete, pontosabban annak kimenetele lassíthatja-e a beruházásokat, határozott nemmel felelt Gyopáros Alpár. Sem a tavalyi nyertes pályázatok végrehajtása, sem az idei pályázatok „dömpingje ”nem lassult le.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, a cél az, hogy hasonló minőséget tudjanak a faluban élőknek biztosítani, mint a városiaknak, mert ebben szerinte még mindig van elmaradás. Kiemelte: hosszú évtizedekig nem újultak meg az alacsonyabb rendű utak, az MFP-n belül viszont erre is komoly lehetőség van. Szót ejtett a futó TOP-os- és a belügyminisztériumi, úgynevezett „háromlábú” pályázatokról is, amely három ágat ölel fel, és az önkormányzatoknak szól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában