Saját magunkkal vagyunk határosak

2020.06.05. 07:00

A nemzeti összetartozás napját ünnepelte Badacsonytördemic

Az 1938-ban állított első világháborús emlékmű és az Országzászló újraavatásával ünnepelte a település a nemzeti összetartozás napját.

Tóth B. Zsuzsa

Az új Országzászlót Horváth Zoltán polgármester és Horváth Gábor önkormányzati képviselő vonta fel

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A hősök mostanra felújított emlékművénél és az új Országzászló előtt Horváth Zoltán, Badacsonytördemic polgármestere arról beszélt, hogy az emlékmű száz évvel ezelőtti felállításáról és a zászlóavatásról a Zala megyei újság korabeli tudósításából szerzett információt.

– Az idők során az emlékművet megcsonkították, de a darabjai előkerültek, és a korábbi polgármester helyreállíttatta. Az országzászló mostanra eltűnt, de a Magyar Nemzeti Összetartozás Bizottsága és Pánczél Károly országgyűlési képviselő, valamint korabeli fényképekkel Somlyó Tibor segített, hogy a zászlót újra elkészíttethessük eredeti formájában. Az emlékművet pedig felújíttattuk, hogy a helyi hősök emlékét és az összetartozást hirdesse – mondta a polgármester.

Hangodi László történész beszédében úgy fogalmazott, hogy az elveszőben lévő Erdély fegyveres oltalmazására szerveződő különítmény önkéntesei között csatasorba álltak a nyugati Balaton-felvidéken élő honfitársaink is. – Emlékezünk ma a régi hazánkra, a régi Magyarországra, a 7,6 milliós akkori lakosságra, a 93 ezer négyzetkilométernyire zsugorított trianoni Magyarországra. A 282 ezer négyzetkilométeres régi hazánkból nyolc tagállam részesül, korábbi magyar országrészek formájában. Valamennyi földrajzi égtáj irányában saját magunkkal vagyunk határosak. Nyolc az ország, és benne egy magyar nemzet. Ennek büszkeséggel és örömmel kell eltöltenie bennünket a nemzeti összetartozás napján. Nemzettársainkért tudunk-e tenni bármit ma? Igen, nem is keveset! De erre találja meg a választ mindenki magában – mondta a szónok. Hangodi László arra kérte a jelenlévőket, hogy ne feledjék az Országzászlót állító hősöket, akiknek a neve a márványtáblára vésve emlékeztet bennünket itt, ahol emiatt kettős súlya van minden szónak.

Az új Országzászlót Horváth Zoltán polgármester és Horváth Gábor önkormányzati képviselő vonta fel Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ünnepségen Szakács Péter atya megáldotta az emlékművet és a zászlót, valamint felolvasta a száz évvel ezelőtt elhangzott misét. A megemlékezésen Szabó Csaba, a Tördemic Néptáncegyüttes vezetője közreműködött énekszólóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában